OLJE OG GASS

Ingen ny runde med Demo2000

SIKRER INNOVASJON: Programdirektør Morten Wiencke og leder av styringsgruppen for Demo2000, SVein Bredahl i AkerSolutions kan ikke utlyse nye prosjekter i år i det som et av oljeidustriens viktigste utviklingsprogrammer, Demo2000. - På ti år har vi bidratt til å heve norsk leverandørindustris posisjon internasjonalt til å være teknologilederen, sier de.
SIKRER INNOVASJON: Programdirektør Morten Wiencke og leder av styringsgruppen for Demo2000, SVein Bredahl i AkerSolutions kan ikke utlyse nye prosjekter i år i det som et av oljeidustriens viktigste utviklingsprogrammer, Demo2000. - På ti år har vi bidratt til å heve norsk leverandørindustris posisjon internasjonalt til å være teknologilederen, sier de. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
30. okt. 2009 - 13:44
Vis mer

STAVANGER: Leverandørindustrien står i kø for å få bevilget støtte til sine utviklingsprosjekter slik at de kan testes ut under reelle omgivelser ved innretningene til havs.

Men for 2010 blir det ikke enkelt å banke på døren til programdirektør Morten Wiencke i Demo2000.

– Til tross for økte bevilgninger for 2010, har vi ikke midler nok til å gjennomføre en ny utlysningsrunde for prosjekter i 2010, sier Wiencke.

Dugnad

Demo 2000 har vært et av de mest vellykkede utviklingsprogrammene i norsk regi.

Det har dannet et forbilde for andre land for hvordan det er mulig å ta fram teknologi og få utprøvd dette under reelle forhold.

– Dette er det beste eksemplet vi har på norsk dugnadsånd. Resultatene av Demo2000 har skapt store verdier på norsk sokkel. Ikke minst når det gjelder å få mer ut av de ressursene vi har i produksjon, sier oljedirektør Bente Nyland.

Avhengig

Hun frykter at en del av oljeselskapene mister interessen for ytterligere FoU.

– Vi er avhengig av kontinuerlig FoU-innsats for å kunne ta ut de ressurser som er på sokkelen. Foreløpig har vi tatt ut litt over 35 prosent av olje- og gassressursene, så det er mye igjen. Klarer vi å få ut en prosent mer enn vi har i våre prognoser, utgjør det mer enn 740 milliarder kroner i verdiskaping. Derfor er det viktig å arbeide med pilotering av ny teknologi, sier Nyland.

– For vår del må vi se på pilotering som forretningsdrivende. Vi har mange som gjerne vil samarbeide for å teste ut ny teknologi, men vi tester ikke ut teknologien for teknologiens skyld. Vi må se om det tilfredsstiller våre kriterier når det gjelder lønnsomhet og risiko, sier Rune Gaasø i StatoilHydro.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.