INDUSTRI

Industrinettverk dannes i sør

Finn Halvorsen
6. nov. 2007 - 07:07

Det er en betydelig industrigruppering som nå samler seg.

De har til sammen 3200 ansatte og omsetter for rundt seks milliarder kroner i året. Nettverket skal i første omgang jobbe med rammebetingelser, rekruttering og teknologi.

– Vi ønsker å bli mer synlige. Det er ikke mange som kjenner til alle disse bedriftene, og vi kjente ikke godt nok til hverandre heller. Vi må bli flinkere til å markedsføre oss, sier initiativtaker Kai Rune Heggland, verksdirektør ved Elkem Aluminium Lista.



Etterlyser kraftregime

Bedriftene tilhører prosessindustrien med stort kraftbehov som fellesnevner.

– Vi vil øke styrken i våre rop etter et nytt kraftregime. Det gjelder ikke bare pris på industrikraft, men i like stor grad tilgang på kraft. Flere av våre medlemsbedrifter som Xstrata Nickel Falconbridge, Elkem Aluminium og Tinfos Jernverk har planer klare for betydelig ekspansjon, men kan ikke realisere dem før krafttilgangen er sikret, sier Heggland.



Miljøprofil

Han er også opptatt av at norsk prosessindustri ikke må pålegges miljøavgifter som konkurrenter i andre land ikke har. Prosessindustrien har nok tradisjonelt ikke vært sett på som den mest miljøvennlige.

Heggland er ikke enig.

– Elkem Solars silisium vil havne i miljøvennlige solceller, Vestas Castings produserer nav til vindmøller og produktene fra Alcoas bildelfabrikk reduserer vekten på kjøretøyer. Dette gir redusert drivstofforbruk og derigjennom en miljøeffekt, sier Heggland.



Samarbeid med Universitetet i Agder

Eyde-nettverket hadde nylig sitt første møte hvor de blant annet diskuterte samarbeidet med Universitetet i Agder. Begge parter var enige om å samarbeide for å gjøre studiene mest mulig relevante for industrien.

Professor Geir Hovland, som er sentral i oppbyggingen av mekatronikkstudiet ved UiA, inviterte blant annet den sørlandske material- og prosessindustrien til å komme med innspill til studiet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.