INDUSTRI

Vil utvinne karbon fra naturgass MÅ HA BILDE!

Anders J. Steensen
1. aug. 2007 - 14:48
Vis mer

Mange store selskaper har i årevis arbeidet med å utvikle en såkalt Carbon-Black-teknologi. Carbontech Holding i Fana utenfor Bergen har nå lykkes, og setter i disse dager i gang med å bygge et prototypanlegg på Kollsnes.

Fullskala

Formålet med anlegget er å se på skaleringseffektene i forhold til det pilotanlegget som finnes i dag. Målet er å bygge en fullskalafabrikk som kan produsere 5000 tonn årlig i Høyanger i 2010.

Mennene bak teknologien og Carbontech Holding er siv. ing Arne Godal og professor Bjørn F. Magnussen ved NTNU. De har sammen utviklet en teknologi hvor karbonet utvinnes fra metangass (naturgass).

– De aller fleste forsøker å utvikle dette fra olje. Metangassen er det reneste hydrokarbonet vi har. Vi mener det er enklest å splitte molekylet i karbon og hydrogen fra naturgassen, sier Arne Godal.



Stor verdiskaping

Allerede i 1991 begynte Godal og Magnussen å sysle med ideen om å bruke naturgass til å framstille rent karbon. Magnussen sto for de teoretiske beregningene og patentsøknadene, mens Godal drev med den praktiske siden.

– Vi skiller karbonet fra hydrogenet ved en ufullstendig forbrenning. Rundt 10 prosent av naturgassen går med i forbrenningen. Prosessen i reaktoren vi har utviklet, skiller karbonet fra naturgassen ved en høy temperatur. Hydrogenet kan brukes til andre formål, forteller Godal

Viktig karbon

Mens mange er interessert i hydrogenet, er det karbonet Godal og Magnussen vil dra nytte av.

– Naturgass inneholder det 75 prosent karbon. Dette karbonet kan vi selge for en langt høyere pris enn prisen for naturgass. Verdistigningen kan være opp imot femti ganger. Etterspørselen etter rent karbon i komposittindustrien er høy, forteller Godal.



Skal erstatte aluminiumsproduksjon

Godal fikk nylig gjennomført en aksjeemisjon i Carbontech Holding.

Både Hexagon Composites i Ålesund, Sparebanken Vest i Bergen og Høyanger Fondet har gått inn med ny aksjekapital på til sammen 20 millioner, slik at det er mulig å få bygget prototypanlegget i Naturgassparken på Kollsnes. Professor Magnussen har solgt seg ut.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Prototyp i år

Prototypanlegget skal stå ferdig i år. Deretter følger skal det drives i to år før det vil bli bestemt å planene for en fabrikk som kan produsere 5000 tonn nanokarbonkuler i året.

Denne fabrikken skal ligge på Høyanger, og skal erstatte de arbeidsplassene som gikk tapt ved nedstengning av søderberganleggene ved Hydros aluminiumsverk.

Samarbeider med universitet

En viktig samarbeidspartner blir Universitetet i Bergen som er interessert på grunn av nanoaspektet.

– Vi er veldig glad for at vi nå endelig har fått inn nok kapital til å realisere prosjektet vårt. Hittil har vi drevet med et lite pilotanlegg, men først nå kan vi se på skaleringseffektene ved å oppgradere og utvide produksjonen. Så langt har vi klart oss med det vi har skapt sammen selv pluss støtte fra Innovasjon Norge og Norges Forskningsråd gjennom Nanomat og Gassmaks-programmene. Nå kan vi gå videre. Vi har fått veldig god drahjelp fra Høyanger og Hexagon Composites som også skal være behjelpelig med den kommersielle gjennomføringen av prosjektet, sier Godal.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.