INDUSTRI

Vil stoppe Mongstad

Illustrasjonsfoto, Mongstad.
Illustrasjonsfoto, Mongstad. Bilde: Øyvind Hagen/Statoil
Trond Gram
31. mai 2010 - 08:19

Krf, partiet som gikk på gasskraftsaken for ti år siden, krever i et privat forslag at Stoltenberg-regjeringen trekker utslippstillatelsen til Mongstad energiverk.



Største punktutslipp

Line Henriette Hjemdal og Laila Dåvøy, som står bak forslaget, peker på at gasskraftverket på Mongstad vil bli et av de aller største punktutslippene i Norge når det settes i drift i løpet av 2010.

Mongstad-kraftverket vil gjøre det langt vanskeligere å innfri Norges forpliktelser til å redusere utslipp av klimagasser.

– Månelandingen på Mongstad er blitt regjeringens største mageplask, sier KrFs miljøpolitiske talskvinne Line Henriette Hjemdal i en kommentar.



1,3 mill. tonn CO2

Ved maksimal utnyttelse har kraftvarmeverket en kapasitet til å levere 280 megawatt (MW) elektrisitet og for varmeproduksjon om lag 350 MW. Utslippene vil ved maksimal utnyttelse være på 1,3 millioner tonn CO2 per år. Dette tilsvarer 2,5 pst. av Norges samlede utslipp av klimagasser.

Hjemdal mener at Vilkårene i utslippstillatelsen er brutt, både når det gjelder investeringsbeslutningen som skulle tas i 2012 og fullskala rensing fra 2014. Derfor bør utslippstillatelsen trekkes tilbake inntil videre.



Stortinget må debattere

– Det eneste som gjenstår nå av statsminister Stoltenbergs månelanding er økte klimagassutslipp, mener han.

Når regjeringen nå utsetter rensing i mange år, krever KrF at Stortinget skal få debattere denne viktige klima- og energisaken.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.