INDUSTRI

Verdens første lakkeringsrobot får hederspris

Norsk Forening for Automatisering (NFA) delte ut tre priser på sitt årsmøte.

Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
2. mai 2014 - 15:32

NFA Prisen 2013 gikk til professor Terje Kristoffer Lien, mens prisen for beste masteroppgave gikk til NTNU-studenten Henrik Anfinsen.

NFAs Ærespris 2013 gikk til Ole Molaug, kjent for verdens første lakkeringsrobot «Ole».

Den ble presentert i 1967, to år etter at ble spurt om å lage lakkeringsroboter til trillebårfabrikken Trallfa.

Les også: Slutten for norsk robotproduksjon

Petter Smarting

Resten er historien om norskproduserte roboter som har gitt blanke, pene og jevne farger til Mercedes, Rolls-Royce, Ferrari og mange andre kjente merkevarer.

Ifølge NFA er 83 år gamle Molaug Jærens svar på Petter Smart. Selv liker han ikke betegnelsen oppfinner, men heller konstruktør.

Les også: Han er Kongsberg Gruppens svar på Reodor Felgen

Ærverdig: Ole Molaug utviklet lakkeringsroboten for Trallfas trillebårer. Første kommersielle salg ble til Sverige der den ble brukt til badekarlakkering.
Ærverdig: Ole Molaug utviklet lakkeringsroboten for Trallfas trillebårer. Første kommersielle salg ble til Sverige der den ble brukt til badekarlakkering.

Undervisning

Professor Lien fikk prisen for sine mange år med undervisning av til sammen tusenvis av studenter om robotisering og automatisering. Han har vært faglærer for over 20 doktorander og presentert rundt 250 rapporter.

Lien har deltatt i og ledet en rekke forskningsprosjekter og er medlem flere i komiteer og råd. Prisen består av en kunstplakett og en pengepremie på kr 25.000 kroner.

Les også: Utviklet verdens mest stabile kran i Kristiansand

NFA-prisen 2013: Professor Terje K. Lien ved NTNU.
NFA-prisen 2013: Professor Terje K. Lien ved NTNU.

Robot-boring

Henrik Anfinsens masteroppgave handlet om automatisert boring, hvor boreoperasjoner i vanskelige reservoar krever nøyaktig regulering av trykket i brønnen.

Oppgaven hadde tittelen: "Disturbance Attenuation in Linear 2 x 2 Hyperbolic Systems – With applications to the heave problem in managed pressure drilling".

Anfinsens hovedoppgave var å analysere den partielle differensialligningen som beskriver trykk- og strømningsdynamikken i brønnen hvor det er utviklet en regulator som kan eliminere trykkoscillasjonene på et gitt punkt i brønnen.

Les også:

14 nye fregatt- og kystvakthelikoptre, 16 nye redningshelikoptre og 52 nye kampfly

– Det er nærmest som alkymi

Gigantisk boremaskin skal drive 7,8 kilometer lang tunnel  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.