INDUSTRI

Verdal tatt av vinden

Veslemøy NestvoldVeslemøy Nestvold
21. jan. 2008 - 07:09
Vis mer

VERDAL: Aker Kværner Verdal har vært i offshoremarkedet i snart 40 år. De siste årene har markedet vært stålunderstell eller såkalte jackets til offshoreinstallasjoner. Totalt er 33 levert – produksjonen av den 34 er i gang.

– Vi vil være med å kjempe om nye kontrakter i 2008 og har stor tro på at vi skal klare å kapre flere, sier nytilsatt verftsdirektør Nina Udnes Tronstad.

Understell

I tillegg satser verftet på et nytt område for å ha flere bein å stå på: Stålunderstell til havmøller på dypt vann.

– Vi er i jacketmarkedet også framover. Ved å gå fra ren fabrikasjon (jacketbygging) til å bli EPC-leverandør på jackets har vi styrket konkurranseposisjonen vår, mener Nina Udnes Tronstad. Dette markedet er internasjonalt og konkurranseutsatt og verftet har vært vant til å tåle svingninger i markedet med både lite å gjøre og dermed permisjoner av ansatte i perioder – til å måtte leie inn arbeidere for å få jobbene unnagjort i tide.



Svære konstruksjoner til havs

– Vår styrke er at vi gjør både beregninger, design og bygging. Vi er totalleverandør av løsninger. Vi er i et internasjonalt marked og våre fremste konkurrenter ligger i Europa. Men det var absolutt en milepæl for oss sommeren 2007 da vi inngikk kontrakt om bygging av stålunderstell til offshore vindmøller i Tyskland. Kontrakten omfatter 13 strukturer og vi avventer nok en kontrakt i januar på 14 nye, sier Udnes Tronstad.

Totalt 27 strukturer på 700 tonn hver skal Aker Kværner levere. De første seks strukturene leveres til prosjektet Alfa Ventus i Tyskland og det er Vattenfall, E-ON Energie og EWE som står bak utbyggingen. Strukturene skal leveres til sommeren.

Turbinene øker i størrelse, vindmøllene installeres på stadig dypere vann og krever andre typer strukturer.

– Dette er stålkonstruksjoner som vi kan, understreker Udnes Tronstad. Vi ønsker også å være EPC-leverandør på dette feltet. Målet er å få prisene ned og lage gode løsninger for våre kunder. Verftet trenger også flere bein å stå på for å bli mer robuste. Vi håper vindmarkedet løsner også i Norge, foreløpig skjer det mer ute enn hjemme.

Stor kapasitet

Verftet på Verdal har ingen problemer med å produsere jackets og vindturbinunderstell parallelt. Verftsområdet er stort og hallene mange. For det er ikke noe småtteri som skal lages til vindmøllene heller: De er 40 meter høye og skal tåle det tøffe klimaet til havs.

– Vår styrke er at vi kan produsere mange over kort tid. Vi har flere jacketskonkurrenter som ser mot samme marked som oss, og det kommer flere nye inn på markedet. Vår fordel er at vi har god kompetanse fra mange år i bransjen allerede, sier hun.

Datterselskapet Aker Kværner Cold Bending er en annen satsing som allerede har hatt suksess med sin kompetanse på bøying av store rørdimensjoner. De leverer til subseamarkedet, men er også inne på andre områder. Blant annet samarbeider de tett opp mot Aqua-Lyng i Leksvik som skal ha mye rør i sine avsaltingsanlegg.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.