INDUSTRI

Tradisjonell industri – gullgruve for Røkke

Anders J. Steensen
11. des. 2007 - 07:03

– Vi leverer ingeniørtjenester, bistår med innkjøpsaktiviteter og som konsulenter for bygging av anlegg. Vi driver ikke med EPC-kontrakter, sier Jarle Tautra som leder prosess- og konstruksjonsvirksomheten.

I Norge er Aker Kværner mest kjent for sin olje- og gassvirksomhet. Men det norske ingeniørselskapet er en av de fire store når det gjelder ingeniørtjenester til tradisjonell industri.

Tung industri

Selskapet opererer ikke innenfor hele industrispekteret, men er konsentrert om bergverk, metallproduksjon og kraftanlegg.

I tillegg bygger de opp kapasitet innen miljø og i petrokjemiske anlegg som er beslektet med olje- og gassvirksomheten, blant annet med regassifisering av LNG.



Etterspørselsvekst

– På alle disse områdene oppnår vi gode marginer. Men spesielt vil jeg nevne metaller, hvor det er meget stor interesse om dagen, forteller Tautra.

Den store etterspørselen etter metaller skyldes de raskt voksende markedene i Kina og India som har bidratt til nærmest en eksplosjonsartet vekst i råvareprisene.

Dermed åpnes det også opp for ny prospektering av malmer i flere områder som tidligere har vært ansett som uinteressante, men som nå kan være lønnsomme.



En gullgruve

– Metallindustrien koblet sammen med gruvedriften er nærmest en gullgruve i dagens marked. Selskapene betaler nesten hva som helst for å få på plass sine prosjekter. Det profitterer vi på. Det jeg ønsker nå er flere folk. Vi hadde mange dyktige miljøer i Norge, men de er enten nedlagt, gått av med pensjon eller gått over i oljeindustrien. Det er i våre industrimarkeder det skjer, understreker Tautra.



Inn i atomkraft

Aker Kværner opererer i Sør-Amerika, Australia, og USA. Som industrikonsulenter er de nummer to innen metaller, med Fluor som ledende selskap.

Nedover på listen finner vi selskaper som kanadiske SNC Lavallin, Bechtel og Hatch.

Et kommende område er atomkraftanlegg, hvor Aker Kværner bistår både ved riving av anlegg og ved konstruksjon av nye. Totalt er det planlagt over 200 nye atomkraftanlegg verden over.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.