KARRIERE

– SV lar Ap krige, får Lofoten

Anders Brenna
16. sep. 2009 - 08:17

Utfallet av regjeringsforhandlingene kan bli at Sosialistisk Venstreparti får verne Lofoten og Vesterålen, mens Arbeiderpartiet får beholde norske soldater i Afghanistan og innføre strengere asylpolitikk, ifølge Dagbladet.

Avisen skriver onsdag at Ap godtar at SV vinner slaget om Lofoten og Vesterålen for å i det hele tatt kunne sitte i regjering. Dagbladet henviser til folk i partiene som mener at de kjenner til utfallet av regjeringsforhandlingene.

Byttehandelen innebærer ifølge avisen også at Ap får fortsette fokuset på en strengere asylpolitikk. Asylpolitikken har flere ganger blitt strammet inn etter at SV tok dissens på deler av tiltakene i fjor. Ap har tatt kommandoen og har tenkt å beholde den på dette feltet, skriver Dagbladet.

Verken Ap eller Senterpartiet vil vike på NATO-strategien i Afghanistan, skriver avisen videre.

Styrket Ap

Valget har styrket Ap og svekket SV, og det endrede styrkeforholdet mellom partiene får dermed konsekvenser.

– Ap har styrket seg. Det betyr at velgerne ønsker mer Ap-politikk. Sentralstyret er kjempefornøyd med Aps valgresultat og ønsker at det skal reflekteres i regjeringen, sier Aps partisekretær Raymond Johansen.

Ifølge Dagbladet er det duket for kamp om Kunnskapsdepartementet. Ap vil ifølge avisen gjøre krav på departementet. SVs dårligere valgresultat tilsier at antall SV-statsråder må reduseres, ifølge avisen, og en måte å gjøre det på er å legge ned Fornyings- og administrasjonsdepartementet. Andre departementer kan overta funksjonene.

Et annet forslag skal være å flytte barnehagefeltet til Barne- og likestillingsdepartementet, mens forskningspolitikken kan bli flyttet til Næringsdepartementet.

Omrokeringer

Ifølge Dagbladet er det ventet at næringsminister Sylvia Brustad (Ap) vil forlate regjeringen, og VG skriver at Ola Borten Moe (Sp) kan være mulig ny næringsminister.

Ifølge Dagbladet kan kulturminister Trond Giske (Ap) være aktuell i andre departementer, selv om han har sagt at han liker seg i dagens rolle. Ifølge VG kan Giske være aktuell som helseminister. Dagbladet mener derimot at helseminister Bjarne Håkon Hanssen trolig vil trolig fortsette i denne stillingen.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier til VG at han gjerne fortsetter.

– Jeg trives som utenriksminister. Men det er statsministeren som bestemmer den videre sammensetning i regjeringen, uttaler Støre via sin rådgiver til VG.

Arnstad

Ifølge VG er olje- og energiminister Terje Riis-Johansen på vei ut av regjeringen. Dagbladet mener at Marit Arnstad, som tidligere i år signaliserte interesse for rikspolitikk igjen, kan bli olje- og energiminister.

Også Aftenposten mener at Arnstad kan få sitt comeback. Men avisen mener det er Finansdepartementet som kan bli Arnstads domene. Kristin Halvorsen (SV) kan være på vei til Kunnskapsdepartementet, ifølge Aftenposten.

Arnstad er også sentral i Nationens og Klassekampens spekulasjoner. Klassekampen mener Arnstad vil være aktuell som olje- og energiminister, mens Nationen mener Arnstad vil være Senterpartiets sterkeste kort for finansministervervet. Ifølge Nationen kan hun også være aktuell som olje- og energiminister. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.