INDUSTRI

Søppelsatsing sparer penger og miljøet

Per Erlien DalløkkenPer Erlien DalløkkenPer Erlien Dalløkken
27. nov. 2007 - 10:42
Vis mer

Global Enviro i den vesle Nordfjord-bygda Selje er nå i ferd med å starte serieproduksjon av sitt nye komposteringsanlegg.

Pilotkunden har vært Rica Sunnfjord Hotel i Førde. Erfaringene derfra er vært så positive at Rica-kjeden nå investerer i ytterligere fem anlegg.

– Det er et kjempespennende og ganske så genialt system. Vi kommer helt sikkert til å anskaffe enda flere etter hvert, sier miljø- og sikkerhetssjef Lise Sunsby i Rica Hotels.

Fra 80 til 1,6 tonn

Kompostering er en eldgammel metode å håndtere avfallet på. Det som gjør dette anlegget spesielt, er at det er såkalt håndfritt (handsfree). En stor innkaståpning inne på kjøkkenet gjør at personalet slipper å gå ut i uren sone for å bli kvitt matrestene. Matavfallet går i ei kvern og fraktes med tyngdekraft eller i vakuumrør videre i den helautomatiske prosessen med varme, luft, tromling og vanntilsetting.

Etter bare 18 timer i det lukkete og luktfrie anlegget kommer matavfallet ut som kompost/tørrstoff, bare 4-7 prosent av den opprinnelige avfallsmengden.

Ifølge direktør Odd Erik Gullaksen ved Sunnfjord Hotel har de på ett års prøvedrift redusert matavfallet fra 80 til 1,6 tonn.

I ferd med å utvide

Audun Rossland, daglig leder i Global Enviro, forteller at de nå setter i gang serieproduksjon og forventer å selge nærmere 100 komposteringsanlegg i 2008. Med en stykkpris på 600.000 kroner blir det en pen omsetning på 60 millioner kroner for bedriften med kun elleve ansatte.

– Etter halvannet år med utvikling og prototypdrift skal det bli godt å få noen kroner inn i kassa. Heldigvis har vi gode og langsiktige eiere, sier Rossland.

Firmaet har produksjonen sin i Selje kommune, og har i tillegg to kontorer i Ulsteinvik for å håndtere det maritime markedet de også satser på.

– Det er bare et par uker siden vi for alvor gikk ut og presenterte oss, og vi har allerede et visst ordrepress. Vi må nok utvide kapasiteten, men det gjelder å vokse kontrollert, sier Rossland som i fjor fikk hentet inn fire millioner kroner ekstra til egenkapitalen.

Komposten skal frem

I øyeblikket pågår det et arbeid med å utnytte komposten. Det er startet et prosjekt med Bioforsk, Innovasjon Norge, Rica og Global Enviro som skal prøve å realisere potensialet i restproduktet.

Målet er å få jordforbedringsmiddelet godkjent som gjødsel, mens fettet som skilles ut muligens kan brukes til produksjon av biodrivstoff.

– Tidligere brukte for eksempel Sunnfjord Hotel 150.000 kroner i året på å frakte sine 80 tonn matavfall 90 mil til Sverige. Nå kan de spare de kostnadene og miljøet for denne transporten og i stedet sitte igjen med et salgbart produkt, sier Sunsby.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.