INDUSTRI

Skor seg på skittent vann

RENSER VANN: Markedssjef Tom Erik Larsen (fra v.), administrerende direktør Terje Bratlie og prosjektleder Georg Finsrud ser et stort marked for vannbehandlingsanleggene.
RENSER VANN: Markedssjef Tom Erik Larsen (fra v.), administrerende direktør Terje Bratlie og prosjektleder Georg Finsrud ser et stort marked for vannbehandlingsanleggene. Bilde: CAMILLA AADLAND
Camilla Aadland
18. nov. 2009 - 07:02

Malthe Winje leverer vannbehandlingsanlegg montert inn i standard fraktcontainere. Så langt har selskapet levert 12 stykker, halvparten til Kina og resten til India.

– Litt av grunnen til at vi lagde konseptet, er at rent vann er et problem i verden. Over en milliard mennesker har ikke tilgang til rent vann og situasjonen er svært kritisk flere steder, sier administrerende direktør Tom Bratlie i Malthe Winje.

Dermed kom ideen til et nytt konsept for et par år siden.

– Poenget vårt er å lage billige anlegg med norsk kvalitet, som vi kan tilby til land som India og Kina. I tillegg kan vi levere reserveanlegg til sykehus, forsvar, industri og kommuner, sier Bratlie.



RENT VANN: Flere landsbygder i India får allerede rent drikkevann fra Malthe Winjes vannrenseanlegg.
RENT VANN: Flere landsbygder i India får allerede rent drikkevann fra Malthe Winjes vannrenseanlegg.

Lages i Kina

Containerne inneholder komplette vannbehandlingsanlegg som kan produsere mellom 500 og 20 000 liter drikkevann i timen. Dermed kan én container dekke vannbehovet til flere tusen mennesker.

Anleggene er utviklet i Norge og produseres i Kina.

– Vi har en partner i Kina som kan produsere hundre slike anlegg i måneden. Det er et spørsmål om pris. Konkurransefortrinnet vårt er på ingeniørsiden. Det å få noen til å sveise er ikke utfordringen, sier Bratlie.

Les også: – Kunne levert ferskvann til hele verden

– Ingen slår oss

Anleggene i Kina er levert til et fotballstadion, noen fabrikker og et leilighetskompleks.

I India satser selskapet på å levere til fattige landsbygder, i samarbeid med den indiske organisasjonen Naandi. En kontrakt på 2000 slike anlegg er rett rundt hjørnet.

– Vi har brukt lang tid på å gjøre oss attraktive nok for aktører som Naandi. Vi konkurrerer blant annet mot selskaper som GE og Tata. Nå vet vi at vi klarer å levere anlegg til akseptable priser. Ingen slår oss på produksjonskapasitet, sier prosjektleder Georg Finsrud.



INNI: Innsiden av et av vannbehandlingsanleggene.
INNI: Innsiden av et av vannbehandlingsanleggene.

Solcelledrevet

Eksportfinans, GIEK og Innovasjon Norge støtter opp om avtalen mellom Naandi og Malthe Winje.

– For oss er det en ren kommersiell kontrakt, men Naandi får gunstige lån fra Eksportfinans, sier Bratlie.

Neste skritt er å gjøre vanncontainerne selvforsynt med strøm.

– Vi har startet et prosjekt hvor vi prøver å drive anleggene med solenergi. Det første anlegget settes i drift i mai neste år i forbindelse med Expo 2010, sier Bratlie.

Også solcellepanelene lages i Kina. Malthe Winje var i kontakt med norske aktører, men kompetansen her hjemme var ikke god nok.

– Vi har snakket med flere aktører i Norge, men de hadde ikke mulighet for å levere ferdig prosjekterte anlegg og det var det vi trengte, sier Finsrud.



Fullautomatikk

Han og Bratlie er svært stolte over at de får delta på Expo 2010 i Shanghai neste år. Malthe Winje skal levere et anlegg der regnvann fra taket fraktes til renseanlegget i gjennomsiktige rør og leveres via fontener til publikum.

– Anleggene våre er fullautomaitserte. Vi kan overvåke dem herfra og ha service døgnet rundt året rundt, sier Bratlie.

Dermed går alarmen hos Malthe Winje på Oppegård dersom en pumpe ryker på landsbygden i India.

– Det er en utfordring med vedlikehold på landsbygda. Der blir ting stående hvis noe skjer. Prosessen med å få folk til å drikke vannet er stor nok om ikke de skal se at det går i stykker også, sier Finsrud.

Skal tjene penger

Planen er å etablere et eget selskap i India som kan stå for service, vedlikehold og opplæring.

– Vi er klare på at vi er ute etter å tjene mest mulig penger. Men det gir en god følelse å kunne hjelpe andre mennesker samtidig, sier Bratlie.

Les også: Her lages nytt vann

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.