IT

Siemens ble frifunnet

Leif Hamnes
22. mars 2011 - 16:00

Siemens Norge, eller formelt sett datterselskapet SBS, ble i Oslo tingrett i dag frifunnet for grovt bedrageri mot Forsvaret.

– Saken har vært en stor belastning for selskapet og våre medarbeidere. Derfor er vi meget tilfreds med at retten har sluttet seg til SBS’ forståelse av de faktiske forhold i saken, sier administrerende direktør Per Otto Dyb i Siemens.

Partene har to ukers ankefrist.

Avviste bot på 9 mill.

Restene av Siemens Business Services (SBS) erklærte seg som ventet «ikke skyldig» i tiltalen om grovt bedrageri da saken mot Siemens-datterselskapet startet i Oslo tingrett i november i fjor.

Saken havnet i retten etter at SBS avviste en foretaksbot fra Økokrim på 9 millioner kroner i februar 2008.

Bakgrunn: Klart for Siemens-drama i retten

Økokrim ila SBS den omstridte boten etter at Forsvaret fra 2000 og ut 2005 mottok datautstyr og annet utstyr fra SBS i henhold til IKT-kontrakter for rundt 1,3 milliarder kroner, den såkalte FISBasis-kontrakten.

Det såkalte Dalseide-utvalget, nedsatt i etterkant, konkluderte med at selskapet hadde overfakturert Forsvaret med minst 60 millioner kroner.

Som konsekvens av denne overfaktureringen, hadde Siemens allerede før Økokrim-boten tilbakebetalt om lag 75 millioner kroner direkte til Forsvaret.

Bakgrunn: I dag gambler Siemens med sine ansatte

Store konsekvenser

1. januar 2007 implementerte Norge, den gang som eneste land i Europa, et direktiv som forbyr det offentlige å inngå nye avtaler med selskaper som dømmes for økonomisk kriminalitet.

Dermed var Økokrims i utgangspunktet beskjedne foretaksbot på 9 millioner kroner plutselig en omfattende trussel, fordi den medførte en formell innrømmelse av såkalt «forsettlig bedrageri».

Dette ville i lys av de nye reglene kunne ramme Siemens ekstremt hardt, og frykten for umiddelbare utestengelser dannet i sin tid det reelle bakteppet for selskapets beslutning om ikke å vedta Økokrims bot.

Les også: Siemens fikk utsettelse fra Økokrim

SBS-skandalen kan ende i retten



Mest på papiret

Det gamle Siemens Business Services (SBS), som formelt sto på tiltalebenken, er i dag imidlertid å regne nærmest som en papirkonstruksjon.

De svært få ansatte som fortsatt finnes, driver med drift av interne IT-systemer i Siemens.

Alt av oppdrag, verdier og de om lag 400 ansatte ble overført til svenske WM-data, som senere skulle holde hus i de samme lokalene SBS i sin tid disponerte i Siemens-parken på Linderud i Oslo.

SBS ble i all sin hovedsak beholdt som datterselskap i Siemens AS for å håndtere det juridiske etterslepet etter overfaktureringen, et etterslep som altså skulle ta en mer omfattende og tidkrevende form enn mange antok.



Solgte sårbart forretningsområde

Dersom Siemens hadde blitt dømt, ville konsekvensene i dag gjennom utestengelser uansett blitt langt mindre enn det Siemens-ledelsen fryktet i den krisepregede situasjonen i 2008.

Siden saken begynte å rulle, er nemlig også det norske Siemens' gamle installasjonsdivisjon skilt ut og solgt til Bravida.

Les også: Halve Siemens AS kan bli solgt

Snuser på Siemens-kjøp

Divisjonen talte nær 1400 ansatte, hadde nær halvparten av sine oppdrag fra det offentlige (blant annet med Operaen i Bjørvika, St. Olavs Hospital og nye Ahus på porteføljen), og ville ha vært spesielt utsatt dersom Siemens skulle ryke på en karantene fra offentlige oppdrag.

Opprettelsen av datterselskapet Siemens Installation (senere altså solgt) var i sannhetens navn et resultat av omstrukturering fra moderkonsernet Siemens AG i Tyskland, men dempet samtidig mye av denne risikoen.

Selve saken kom for en dag da tidligere økonomisjef Per-Yngve Monsen i SBS i 2002 varslet sin ledelse om det han oppfattet som overfakturering av Forsvaret, om korrupsjon og om smøring.

Les også: Siemens-varsler vant Fritt Ord-prisen

Siemens-varsleren vil straffe "arkitektene"

Monsen varsler nye Siemens-avsløringer

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.