KRAFT

Scana Industrier vil eie kraften selv

Camilla Aadland
2. nov. 2009 - 07:15
Vis mer

Scana har eid kraftverk på Jørpeland i 110 år. Nå er Scana og Lyse i full gang med å oppgradere kraftverket i Dalen i Rogaland, samtidig som de bygger et nytt anlegg, Jøssang kraftverk.

Dermed går kraftproduksjonen fra 35 GWh til 102 GWh.

– Vi har et kraftverk i dag som leverer strøm til stålverket ved sjøen på Jørpeland. Men anlegget er gammelt og den tekniske levetiden er utløpt. Dermed har vi fått konsesjon til å bygge et nytt anlegg, sier konserndirektør Christian Rugland i Scana Industrier.



Stålverket bruker strømmen EIER KRAFT: Konserndirektør Christian Rugland i Scana Industrier sier at det å eie kraftverk har en stor tilleggsverdi for konsernet.
Stålverket bruker strømmen EIER KRAFT: Konserndirektør Christian Rugland i Scana Industrier sier at det å eie kraftverk har en stor tilleggsverdi for konsernet.

Stålverket bruker strømmen

Scanas stålverk på Jørpeland har et kraftbehov på cirka 30 GWh i året, og har dermed brukt rundt 90 prosent av kraften fra Jørpeland kraftverk.

Når kraftproduksjonen nå utvides, er planen å selge strømmen i Nordpool-systemet for så å kjøpe den strømmen som trengs tilbake.

– Kraftkrevende industri ble lagt der det var tilgang til strøm, på den måten fikk vi strøm til marginalkostnad. Det har vært et viktig konkurransemessig fortrinn for oss, sier Rugland.

Unngår hjemfall

Lyse eier 2/3 av kraftverket, mens Scana eier resten. På den måten unngår de ny hjemfallslov, som sier at private eiere ikke kan eie mer enn enn en tredjedel av et vannkraftverk.

Sammen med Lyse investerer Scana 430 millioner kroner i utbyggingen.

– Det har vært en offentlig debatt om en større andel av vassdraget skulle bygges ut. Argumentet har vært at dette er siste frie vannfall i området. Men løsningen vi har valgt er så skånsom som den kan bli. Vi leder vannet inn igjen i elven, slik at inngrepet knapt blir synlig, sier konserndirektøren.

Kritisk

Leder for Naturvernforbundet i Strand, Egil Tjensvold, er ikke fornøyd med utbyggingen i Jørpelandsvassdraget.

– Nærmere 70 prosent av vannet i Opplandselva forsvinner. Det synes vi er svært beklagelig. Nærmiljøet for befolkningen blir redusert med at så mye av vannet i elven forsvinner. Det er også usikkert hvordan det vil gå med lakse- og ørretfisket, sier Tjensvold til Teknisk Ukeblad.



Ville ikke vente

Scana og Lyse vurderte å vente på grønne sertifikater før de satte i gang med utbyggingen. Men den sjansen tok de ikke.

– Vi ventet i flere år og har hatt mange politikere på besøk. Men vi hadde et vindu på konsesjonen, som utløper i 2011. I tillegg hadde vi fått gode tilbud fra entreprenører og leverandører og vi måtte veie verdien av det i forhold til å vente. Vi var på stigende konjunktur da beslutningen ble tatt og var redd det ville bli dyrere, sier Rugland.

Dermed startet utbyggingen i fjor høst.

– Utbyggingskostnaden er på rundt 40 øre/kWh, som tilsvarer strømprisen i dag. Med en levetid på 60-70 år er det ikke økonomisk etter vanlige termer, men vi må ha et langsiktig perspektiv på dette. Kraftinvestering er interessant og bidrar til å redusere den samlede risikoen i selskapet, sier konserndirektøren.

Til sommeren

Oppgraderingen av det eksisterende anlegget vil være ferdig til sommeren, mens hoveddelen av utbyggingen skal være ferdig om et drøyt år.

– Er det viktig for dere å være krafteier?

– Kraftverket har en stor tilleggsverdi. Det bidrar til forutsigbare priser på strøm for det nest største selskapet i konsernet, sier Rugland.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.