INDUSTRI

Saab-kjøpet kan sprekke

UKLART: Det har lenge vært uvisst hvem som står bak Koenigsegg Group som vil kjøpe Saab. Ifølge svenske myndigheter liker ikke kjøperne oppmerksomheten de får, og minst en vurderer å trekke seg fra handelen.
UKLART: Det har lenge vært uvisst hvem som står bak Koenigsegg Group som vil kjøpe Saab. Ifølge svenske myndigheter liker ikke kjøperne oppmerksomheten de får, og minst en vurderer å trekke seg fra handelen. Bilde: Scanpix
Kjetil Malkenes Hovland
7. aug. 2009 - 13:44

– Jeg tror det skjer en del forandringer i gjengen, sa statssekretær Jöran Hägglund i det svenske Næringsdepartementet til Göteborgs-Posten (GP) i går.

Han er den svenske regjeringens sjefsforhandler i Saab-saken, og bekreftet overfor avisen at noen kunne være i ferd med å hoppe av Saab-kjøpet.

– Noen av dem liker ikke å synes. De mener åpenbart at det som har skjedd til nå har vært for mye. Så det skjer endringer, sier Hägglund.

Prøver å kartlegge

Koenigsegg Group består av sportsbilmannen Christian von Koenigsegg og norske Bård Eker, men også av amerikanerne Augie K. Fabela II, Mark Bishop og Melissa Schwartz. Det har vært tvil om disse har den kapitalen som skal til for å drive en bilfabrikk av Saabs størrelse.

I dag møtte Hägglund en samlet presse, og han bekreftet da det han har sagt til GP om at noen ser ut til å ville trekke seg fra affæren.

– Vi prøver å kartlegge ha som skjer i gruppen og kan ikke kommentere mer nå, sa han ifølge Ny Teknik.

Russisk tilknytning

Lokalavisen TT-Ela i Trollhättan der Saabs fabrikk ligger har prøvd å kartlegge miljøet som ønsker å ta over fabrikken. De har skrevet om Dmitrij B. Zemin fra mobilselskapet Telenors russiske partner Vimpelcom, og om den amerikanske juristen Pranav L. Trivedi, tidligere rådgiver for Vimpelcom.

Styreleder Augie K. Fabela har også tjent mye av sin formue gjennom Vimpelcom, skriver TT-Ela. Fabela og Zimin bygget opp Vimpelcom fra 1993, og solgte først luksusmobiler til 5000 dollar stykket til rike russere. Så bygde de et telenett ved hjelp av Ericsson.

Fabela fikk inn mer amerikansk kapital og fikk registrert firmaet på New York-børsen. Vimpelcom vokste kraftig. Melissa Schwartz fra firmaet Akin, Gamp, Strauss, Hower & Feld var med på å omstrukturere selskapet, som i dag har 38 000 ansatte og omsetter for 80 milliarder svenske kroner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.