KRAFT

Norske turbiner 70 prosent dyrere

Espen Leirset
16. mars 2007 - 08:05
Vis mer

De norske Scanwind-turbinene har dessuten hatt store tekniske problemer i sterk vind.

Da TrønderEnergi nylig bestilte 25 turbiner, var Scanwind om lag 70 prosent dyrere enn tyske Enercon.

Dyr megawatt

Teknisk Ukeblad har beregnet megawattprisen for NTEs vindpark i Ytre Vikna med Scanwind-turbiner.

Her er prisen 14,3 millioner kroner per megawatt, beregnet med en totalsum på en milliard kroner for den 70 megawatt store parken.

Sparer på tysk tekno

TrønderEnergis vindpark på Bessakerfjellet koster rundt 500 millioner kroner og gir en effekt på 57,5 megawatt. Dette gir en pris på 8,7 millioner kroner per megawatt. Dermed utgjør differansen 69 prosent på norske og tyske vindturbiner.

I stedet for å velge lokalpatriotisk og dyrt, ble det dermed billige, tyske turbiner for TrønderEnergi.

Slik forklarer administrerende direktør Rune Malmo hvorfor trønderske Scanwind ikke ble valgt.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling


– For høye kostnader

– Det ville gitt altfor høye kostnader. Vindparken ville blitt mye dyrere, sier Malmo om vindparken TrønderEnergi har besluttet å bygge på Bessakerfjellet i Roan kommune.

– Vi gjorde kun en kommersiell vurdering. Vi ble spurt om å betale en merpris for å bidra til Scanwinds utvikling, men kostnaden ble så mye høyere at vi synes det ble for dyrt, konstaterer Malmo.



Tekniske problemer

Administrerende direktør Jørn Lunde i Scanwind svarer slik på spørsmålet om når selskapet regner med å være konkurransedyktig.

– Vi håper å være kommersielt konkurransedyktig i løpet av 2008. Fram til nå har vi prioritert utviklingen av vindmøllene på Hundhammerfjellet, sier Lunde.

Scanwind opplevde store tekniske problemer med flere av de 15 turbinene som er levert til pilotanlegget på Hundhammerfjellet.

Tilbakeslag

Flere blad falt ned da det blåste sterk storm på fjellet for et drøyt år siden. Disse problemene satte selskapet minst ett år tilbake.

Scanwind har ikke vunnet noen anbud på leveranse av vindturbiner utover leveransen til eieren, Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE). Teknisk Ukeblad har tidligere skrevet at leveransene til eieren sikrer drift i Scanwind minst fram til 2009.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.