INDUSTRI

Nekter å gi opp Follum

Truls Tunmo
12. mars 2008 - 19:20

Klokken 15 lukket konsernledelsen ved Norske Skog dørene på den gamle, ærverdige trebygningen helt ytterst på Oksenøya ved Fornebu.

Da startet bedriftsforsamlingen diskusjonene om framtiden til en av de tre papirmaskinene på Follum, PM2.

På gårdsplassen utenfor hadde mange Follum-ansatte rigget seg til med bannere, pølser, brus og kaffe. Over alt på tunet var det alvorsfylte ansikter å se, og mange ristet oppgitt på hodet over konsernledelsens vurderinger.



Bortforklaringer

– De prøver seg bare med bortforklaringer. Unnskyldningene til ledelsen i Norske Skog holder ikke mål, sier Roy Åge Wangen, driftsingeniør på PM2, og en av veteranene på Follum.

– Jeg har jobbet på denne fabrikken i 29 år, og mesteparten av tiden har jeg vært på PM2, sier han. De siste fire årene har han vært driftsingeniør på maskinen.



Annen jobb

Han innser at det er stor sannsynlighet for at konsernledelsen vedtar å stenge PM2 for godt i løpet av kvelden.

-Jeg har egentlig innstilt meg på at det blir nedleggelse. Men dette gjør vondt. Jeg vet ikke hvordan mulighetene er for å få ny jobb for meg nå, sier han, og legger til at situasjonen oppleves dramatisk hos alle ansatte ved Follum nå.



Felles frykt

-Samtlige ved fabrikken frykter nå for arbeidsplassene sine. For jeg tror dessverre at en eventuell avgjørelse om å stenge PM2 i kveld, bare er begynnelsen på en totrinnsrakett som blir avfyrt. Dersom denne maskinen blir vedtatt nedlagt i kveld, så går det ikke lang tid før hele fabrikken er historie. I hvert fall ikke mange år, sier Wangen.

Les også: – Norske Skog kan forsvinne fra Norge

Stor feil

Han mener konsernet gjør en stor feil dersom PM2 blir stengt.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

-Vi har utviklet oss vekk fra avispapirkvalitet på Follum. Når ledelsen i Norske Skog sier at de skal redusere avispapirproduksjonen ved fabrikken, så er ikke det realiteten. Det som i virkeligheten skjer, er at de reduserer den papirkvaliteten som er bleket. Resultatet blir da at den type papirproduksjon forsvinner til konkurrentene. Dette er bare uheldig, sier Wangen oppgitt.



Studie

Han viser til en studie som er foretatt av Jon Løken, tidligere teknisk direktør ved Follum.

-Denne viser at fabrikken vil kunne sitte igjen med et overskudd på 350 millioner kroner ved å produsere bokpapir. Det sier litt om kapasiteten vår, sier Roy Åge Wangen.



To maskiner ikke nok

Gerd Hallingby har også kommet til Oksenøya. Laboranten har jobbet på Follum siden 1985.

-Hvis PM2 blir stengt, vil det gi store ringvirkninger for hele fabrikken. Det ryktes da at mellom 60 og 100 stillinger blir fjernet. På lengre sikt tror jeg heller ikke at pilotprosjektet på utvinning av biodiesel vil føre til noe mer enn et prosjekt. Med bare to maskiner vil Follum bli en for liten bedrift til at tilstrekkelig inntjening vil komme for å kunne utvinne biodiesel, sier Hallingby.



For grådige

Hun mener også at Norske Skog gjorde en grov feil og gapte over for mye med oppkjøp av fabrikker i utlandet for noen år siden.

-De var for grådige. Derfor sliter konsernet nå. Alle Follum-ansatte ønsker at Norske Skog skal gå bra, men med bare to maskiner i alle fall ikke Follum en sjanse til å gjøre det, sier Gerd Hallingby.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.