INDUSTRI

– Må bli bedre på å dele kunnskap

Ivar Haug i Kongsberg Automotive er styreleder i det nye kunnskapsbaserte utviklingsforumet. Onsdag og torsdag denne uken arrangerer de sitt første seminar.
Ivar Haug i Kongsberg Automotive er styreleder i det nye kunnskapsbaserte utviklingsforumet. Onsdag og torsdag denne uken arrangerer de sitt første seminar.
Camilla Aadland
25. jan. 2010 - 07:22

Målet er å gjøre Norge til det mest effektive stedet for å utvikle avanserte produkter og systemer.

– Vi har store muligheter til å gjøre ting bedre ved å utnytte kunnskapen bedre, sier utviklingsleder Ivar Haug i Kongsberg Automotive. Han er styreleder i det nye forumet, som har fått engelsk navn: "Knowledge Based Development Forum" eller KBD-forum. På norsk kan man kalle det et produktutviklingsforum.

– Vi er flinke til å finne opp hjulet på nytt hver gang, men vi er ikke flinke nok til å ta vare på kompetanse og videreføre den, sier prosjektleder Torkil Bjørnson i NCE Systems Engineering på Kongsberg.



God på produktutvikling

Tankegangen er ikke så langt fra lean-prinsippet, men mer tilpasset produktutvikling.

– Det er et nasjonalt forum, men siden Kongsbergmiljøet er vant til å utvikle avanserte systemer, er det naturlig at bedriftene her leder det fra starten, sier Bjørnson.

Kongsberg Automotive har begynt å jobbe med prinsippene i tankegangen og vil gjerne ha flere bedrifter med på laget.

– Kunnskapen forsvinner ofte når medarbeidere slutter. Vi må ha systemer for hvor kunnskapen blir tatt bedre vare på, uavhengig av personer, slik at vi ikke taper så mye når noen går, sier Haug.

Han viser til at bedriftene ofte har svært mye dokumentasjon som kan være relevant i nye prosjekter, men som det er vanskelig å finne frem til.

– Dermed risikerer man å gjøre ting helt på nytt, sier Haug.



Mer effektive

Denne uke arrangerer forumet sitt første seminar, med innhentet ekspertise fra utlandet, ettersom få i Norge vet nok om emnet.

– De fleste norske bedrifter som driver med produktutvikling kan øke effektiviteten fra to til fire ganger, sier Haug.

Kongsbergmiljøet har et eget forskningsprosjekt der fire bedrifter deltar i samarbeid med utenlandske kompetansemiljøer.

– Gjennom å gjøre ting riktig i kombinasjon med den norske modellen, hvor man tar ansvar på alle nivåer, så tror vi at vi kan bidra til at Norge blir det beste stedet i verden for utvikling av avanserte produkter, sier Bjørnson.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.