PRODUKSJON

Kritisk til for mye bioprotein

Ole K. Helgesen
18. mai 2006 - 13:43

Komiteen mener imidlertid ikke at bruk av bioprotein medfører helsefare for forbrukerne.

Bioprotein benyttes som fiskefór. Det er også godkjent som fôr til husdyr.

I framtiden har man sett for seg at bruksområdet kan bli utvidet til kjemisk og farmasøytisk industri og matvareproduksjon.



Eneste fabrikk i Norge

Verdens første og eneste fabrikk for produksjon av bioprotein lå på Tjeldbergodden.

Men bioproteinfabrikken som skulle lage dyrefôr av naturgass ble nedlagt 1. mars. Selskapet Norferm, som var eid av Statoil og DuPont, opplevde sviktende salg, blant annet på grunn av skepsis i markedet og manglende EU-godkjenning.

Nye interessenter skal ifølge Mattilsynet ha overtatt arbeidet og søkt om utvidet godkjenning.

Men Vitenskapskomiteen for mattrygghet klarer altså ikke å frikjenne det kunstige fôret.



Dyrene reagerer

Det har blitt stilt spørsmål ved om bioprotein i dyrefor forårsaker uheldige immunologiske reaksjoner i dyr.

Komiteen klarer ikke å gi en god forklaring på disse reaksjonene.

Derfor anbefaler de at doseringen reduseres. Men det skal imidlertid ikke være noen fare for forbrukerne.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.