KRAFT

Kraftig budsjettøkning for Halden-reaktoren

Men regjeringen setter ikke av penger til dekommisjonering.

Ife tolker den økte bevilgningen til reaktoren i Halden som et tegn på at de får forlenget konsesjon.
Ife tolker den økte bevilgningen til reaktoren i Halden som et tegn på at de får forlenget konsesjon. Bilde: Torbjørn Tandberg/Thor Energy
Øyvind LieØyvind LieJournalist
8. okt. 2014 - 14:29

Regjeringen foreslår å gi Haldenprosjektet 50 millioner kroner neste år og like mye i 2016 og i 2017. Det er en kraftig økning fra 37,5 millioner kroner i år.

Opprinnelig ønsket Ife 51 millioner kroner i år og neste år, og 54 millioner kroner i 2017. Om det ikke kom mer penger på bordet til reaktorene, har Ife advart om at det kunne bli nødvendig å stenge driften.

– Vi er veldig fornøyd med at regjeringen er villig til å satse på Haldenprosjektet og at vi stort sett har fått den økningen vi har bedt om, sier kommunikasjonsdirektør Viktor A. Wikstrøm jr. ved Institutt for energiteknikk (Ife) til Teknisk Ukeblad.

– Signal om konsesjon

Ifes konsesjon for å drive Halden-reaktoren løper ut ved årsskiftet, og konsesjonsspørsmålet skal behandles av regjeringen i løpet av høsten.

Wikstrøm ser økningen i bevilgningen som et tydelig tegn på at konsesjonen vil videreføres.

– Jeg tror ikke regjeringen ville gitt økningen i bevilgningen for så å nekte oss konsesjon til å drive videre, det er en viss logikk her, sier Wikstrøm.

Når det gjelder bevilgningene til Ifes øvre nukleære virksomhet, på Kjeller, har ikke instituttet fått full oversikt ennå.

– Vi må lese statsbudsjettet litt nøyere, siden den nukleære bevilgningen inngår i basisbevilgningen fra Forskningsrådet, sier han.

Wikstrøm mener det er viktig å opprettholde driften av reaktoren for at Norge skal opprettholde sin ledende rolle i å bedre sikkerheten og opprettholde et  forum hvor det internasjonale atommiljøet samles.

– Dette styrker norsk atomsikkerhetsberedskap og blir stadig viktigere etter hvert som nye atomreaktorer bygger, sier han.

Les også: Her er norske Sevans flytende Fukushima-erstatter

Bellona skuffet

Daglig leder Nils Bøhmer i miljøstiftelsen Bellona er skuffet.

–  Jeg synes dette er mye penger til å drive en forskning som Forskningsrådet ikke ser på som en nasjonal vital interesse. Dessuten har ikke regjeringen tatt med den totale kostnaden når de ikke baker inn kostnadene ved dekommisjonering inn i prisen, men bare skyver dette foran seg, sier han til Teknisk Ukeblad.

Han mener Norge bryter sine internasjonale forpliktelser ved å ikke sette av midler til demontering av Halden-reaktoren. Kostnaden ved dekommisjonering er anslått til 1,36 milliarder kroner.

– Vi mener det må settes av et par hundre millioner kroner årlig for å bygge opp dekommisjoneringsfondet slik at pengene står på bok den dagen Ife bestemmer seg for å legge ned Halden-reaktoren, sier Bøhmer.

Han ser heller ingen automatikk i at økningen i bevilgningen betyr at Halden-reaktoren får forlenget konsesjon.

– Her er det snakk om to ulike prosesser og to forskjellige departementer. Det er Nærings- og fiskeridepartementet som har gitt økningen i bevilgningen, mens konsesjonsprosessen ligger under Statens strålevern og Helse- og omsorgsdepartementet, sier han.

Les også:

Derfor får ikke Russland solgt sine flytende atomkraftverk  

Oppstarten av Finlands nye kjernekraftreaktor blir minst ni år forsinket

Finnmark vil importere kraft fra Russland. Tord Lien sier nei  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.