INDUSTRI

Kongsberg Automotive stenger arbeidere ute

Direktør Olav Volldal i Kongsberg Automotive mener det er nødvendlig å stenge 327 ansatte i Ohio ute fra arbeidsplassen sin.
Direktør Olav Volldal i Kongsberg Automotive mener det er nødvendlig å stenge 327 ansatte i Ohio ute fra arbeidsplassen sin. Bilde: CAMILLA AADLAND
Camilla Aadland
19. juni 2008 - 13:50

Da arbeiderne sa nei til krav om 40 prosent lønnsreduksjon, svarte ledelsen i Kongsberg Automotive (KA) med lockout og væpnede vakter, skriver Laagendalsposten .

– Forstår reaksjonene

– Vi har full forståelse for at de berørte synes forslaget vårt er urimelig. Nå var det også slik at overgangen til lavere lønn ikke ville omfatte dem som produserer de kontrakter vi allerede har.

– Det oppstår dermed en situasjon hvor man enten ikke får nye oppgaver og dermed mister jobben pga. dette, eller man kan arbeide til betingelser som andre arbeidsgivere i området tilbyr. Vi har ikke hatt problemer med å finne folk som ønsker å arbeide for oss til de betingelser vi tilbyr, sier administrerende direktør Olav Volldal i KA til Laagendalsposten.

Volldal har overfor TU tidligere varslet at det ville komme kostnadskutt og oppsigelser.

Les også:

Endte med lockout

Ifølge kommunikasjonsdirektør Ronny Lie i Kongsberg Automotive har fabrikken i Van Wert i den amerikanske delstaten Ohio lenge slitt økonomisk. Arbeiderne fikk derfor ved kontraktsforhandlinger i mars tilbud om at nye kontrakter måtte inngås med en timepris på 9 dollar, mot dagens 14 – 15 dollar.

Foreningen aksepterte ikke tilbudet, og dermed ble det til slutt lockout 3. april.

– Det som er vårt dilemma er at hvis vi ikke justerer prisen, vil fabrikken slutte å opphøre. Det er så presset i USA, på grunn av den økonomiske krisen der. Bilprodusentene må ned i pris for å konkurrere med japanske biler, og vi må tilpasse oss det globale markedet for å få nye kontrakter, sier Ronny Lie til TU.no.

Andre spilleregler

Produksjonen ved fabrikken er ikke stoppet, selv om de ansatte er utestengt. I stedet bruker KA midlertidig ansatte.

– Kunne dere gjort noe slikt i Norge?

– Nei. I Norge er det ganske andre spilleregler i en arbeidskonflikt. Det å bruke midlertidig arbeidskraft i en slik situasjon ville vært utenkelig. Det er en prosedyre som er mer vanlig i USA. Da konflikten ble så fastlåst, ble det den utgangen vi ble nødt til å velge for å komme videre i prosessen.

Alternativet nedleggelse

– Men det virker ganske brutalt mot de ansatte ved fabrikken?

– Alternativet er nedleggelse av hele fabrikken. Det ønsker vi å unngå. Vi må opprettholde en viss aktivitet for å overholde våre forpliktelser overfor kundene våre der, sier Lie.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.