INDUSTRI

KOG-korrupsjon: Løslot siktet, fortsetter etterforskningen

Ble løslatt i dag.

Administrerende direktør i Kongsberg Gruppen, Walter Qvam (t.h.) og styreleder Finn Jebsen under en pressekonferanse i anledning at en av selskapets ansatte er siktet for grov korrupsjon i forbindelse med leveranser til Romania.
Administrerende direktør i Kongsberg Gruppen, Walter Qvam (t.h.) og styreleder Finn Jebsen under en pressekonferanse i anledning at en av selskapets ansatte er siktet for grov korrupsjon i forbindelse med leveranser til Romania. Bilde: Cornelius Poppe/ NTB scanpix
27. feb. 2014 - 19:28

Den korrupsjonssiktede salgsrepresentanten i Kongsberg Gruppen som har sittet i politiets arrest siden tirsdag, ble torsdag løslatt av politiet.

Mannen ble pågrepet tirsdag da Økokrim gjennomførte en ransaking i det halvstatlige konsernets lokaler i Kongsberg og Asker. Han er siktet for grov korrupsjon i likhet med morselskapet Kongsberg Gruppen og underselskapet Kongsberg Defence Systems.

– Det har ikke vært nødvendig å be om varetektsfengsling. Utover det ønsker ikke Økokrim å kommentere dette ytterligere, sier påtaleansvarlig, førstestatsadvokat Marianne Djupesland hos Økokrim, til NTB.

Formålet med ransakingen var å innhente informasjon som kan kaste lys over korrupsjonsanklagen og bekrefte eller avkrefte mistanken Økokrim har mot Kongsberg Gruppen.

Les også: Kongsberg Gruppen siktet for korrupsjon

Opprettholder siktelsen

Den ansatte er siktet for grov korrupsjon, i likhet med morselskapet Kongsberg Gruppen og underselskapet Kongsberg Defence Systems. Selv om mannen nå er løslatt, opprettholdes siktelsen mot ham.

– Vedkommende er løslatt, og det oppfatter vi som gode nyheter. Vi har møtt ham og snakket med ham i dag og er opptatt av å ivareta de interessene som han og hans nærmeste har i denne situasjonen, sier kommunikasjonsdirektør Ronny Lie i Kongsberg Gruppen til NTB torsdag ettermiddag.

Dersom han skulle fremstilles for varetekt måtte politiet ha gjort det innen 72 timer fra han ble pågrepet. Lengre kan han ikke holdes i arrest etter en pågripelse.

Les også: Yara får 295 millioner i bot for korrupsjon

Samme arbeidsforhold

Kommunikasjonsdirektøren sier at det ikke er noen endring i mannens ansettelsesforhold. Han ønsker ikke å kommentere om den ansatte er permittert fra sin stilling inntil videre.

– Hittil har vi konsentrert oss om samarbeidet med Økokrim, eksterne henvendelser og pressekonferanser og forsøkt å spille med åpne kort. I tillegg har vi vært opptatt av ansatte og tillitsvalgte og han som har vært involvert i saken, sier han.

Lie bekrefter at det for konsernets egen del knytter seg mange spørsmål til den interne granskingsrapporten selskapet tok initiativ til da ledelsen våren 2012 ble gjort kjent med korrupsjonsanklagene.

Saken ble kartlagt fram til høsten 2013, men i samråd med revisjonsselskapet PwC og andre eksterne bidragsytere ble den lagt til side uten at politiet ble orientert.

– Alle spørsmål rundt detaljer i rapporten er en del av etterforskningsmaterialet. Derfor kan vi ikke kommentere det, sier kommunikasjonsdirektøren.

Les også: Redningshelikopter-kontrakten kan bli kansellert etter signering

Romania

Konsernet er siktet for brudd på straffelovens paragraf 276 om korrupsjon i tilknytning til leveranser av kommunikasjonsutstyr til Romania mellom 1999 og 2008. Det er foreløpig ikke opplyst om det dreier seg om en enkelthendelse eller et sammenhengende forhold.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

De aktuelle kontraktene mellom Kongsberg Defence and Aerospace og rumenske myndigheter anslås å være verdt mer enn 1,4 milliarder kroner.

– Den siktede har ikke hatt eller har en ledende stilling i Kongsberg Gruppen. Han har arbeidet innenfor marked og salg. Siden Kongsberg Gruppen er et internasjonalt selskap, inkluderer det også aktiviteter i utlandet, sier kommunikasjonsdirektør Ronny Lie.

Næringsminister Monica Mæland (H) hadde onsdag ettermiddag et telefonmøte med styreleder Finn Jebsen og konsernsjef Walter Qvam. Hun uttalte etterpå at det er alvorlig at det er tatt ut siktelse mot selskapet, men at regjeringen nå må avventer Økokrims videre arbeid.

– Vi vil selvsagt ha dialog med Kongsberg Gruppen om denne konkrete saken framover, uttalte hun.

Les også:

Slik lykkes du i Kina  

ONS-debattant siktet for korrupsjon

Vurderer å sende realfagslærere til Afrika  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.