INDUSTRI

Jakter på vindkontrakter verdt milliarder

Espen Leirset
24. aug. 2007 - 07:00
Vis mer

Kontrakten Aker Kværner har fått med tyske Multibrid Entwicklungsgesellschaft er ikke verdt mer enn 200-300 millioner kroner.

Men det er selskapets aller første kontrakt på stålunderstell til offshore vindmøller.

Den markerer starten på et marked som kan bli enormt viktig for Aker Kværner Verdal.



– Viktigere enn olje/gass

– Vi ser for oss at stålunderstell for vindmøller på sikt kan bli viktigere for oss enn vanlige stålunderstell, sier prosjektleder Åge Tårnes ved Aker Kværner Verdal.

Verftet er blant verdens ledende på å bygge stålunderstell til olje- og gassindustrien, og har levert 34 slike understell siden 1974. Men nå snur verftet seg mot det fornybare markedet, i takt med at markedet for nybygging av tradisjonelle plattformer blir mindre.



Overfører kompetanse

– Dette er den første kontrakten innen dette markedet. Vi har sett at markedet for fornybar energi og offshore vindkraftutbygging er voksende, spesielt i Europa. Nå får vi bekreftet at vi har klart å konvertere kompetansen fra understell til jacketer som henter opp olje og gass til vindkraft, sier en fornøyd administerende direktør Bjørnar Skjevik ved Aker Kværner Verdal.

Verftet i Verdal har for tiden 830 personer sysselsatt.

Tyskerne har planer om ytterligere to store utbygginger av offshore vindmølleparker. Det betyr et behov for 150-200 nye understell. Dette innebærer kontrakter på fire milliarder kroner som Aker Kværner er godt posisjonert til å kapre. I tillegg planlegger Storbritannia å bygge flere vindmøller til havs, noe som øker markedet ytterligere.



300 vindmøller offshore

– De færreste er klar over at det allerede finnes 300 vindmøller plassert offshore i Europa, sier Tårnes.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Seks av vindmøllene Aker Kværner Verdal skal levere skal stå 45 km utenfor Tysklands kyst mot Nordsjøen, mens de andre sju skal plasseres seks km utenfor kysten av Normandie i Frankrike.

De nye kontraktene betyr at Aker Kværner Verdal trolig unngår permitteringene de tidligere fryktet.





Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.