INDUSTRI

Ja til ny kullgruve på Svalbard

GRUVE-JA: Nærings- og handelseminister Trond Giske, leder i Longyearbyen Lokalstyre Christin Kristoffersen (AP), Statssekretær i miljøverndepartementet Heidi Sørensen (SV), og stabssjef ved statsministerens kontor, Karl-Eirik Schjøtt Pedersen.
GRUVE-JA: Nærings- og handelseminister Trond Giske, leder i Longyearbyen Lokalstyre Christin Kristoffersen (AP), Statssekretær i miljøverndepartementet Heidi Sørensen (SV), og stabssjef ved statsministerens kontor, Karl-Eirik Schjøtt Pedersen. Bilde: Fredrik Drevon
Fredrik Drevon
22. des. 2011 - 10:40
  • Saken er oppdatert 22.12.11 kl. 13.35

Regjeringen har bestemt seg.

Det har lenge vært en kjent sak at gruven Svea Nord er i ferd med å gå tom for kull.

Dessuten er det en dypt forankret oppfatning både i regjeringen og i opposisjonspartiene at kulldriften, og arbeidsplassene relatert til virksomheten, er den viktigste pilaren for et levedyktig Svalbard-samfunn.

Les også: Luncken gruvepolitikk

GRUVE-JA: Nærings- og handelseminister Trond Giske, leder i Longyearbyen Lokalstyre Christin Kristoffersen (AP), Statssekretær i miljøverndepartementet Heidi Sørensen (SV), og stabssjef ved statsministerens kontor, Karl-Eirik Schjøtt Pedersen. Foto: Fredrik Drevon
GRUVE-JA: Nærings- og handelseminister Trond Giske, leder i Longyearbyen Lokalstyre Christin Kristoffersen (AP), Statssekretær i miljøverndepartementet Heidi Sørensen (SV), og stabssjef ved statsministerens kontor, Karl-Eirik Schjøtt Pedersen. Foto: Fredrik Drevon Fredrik Drevon



Nødvendig

At kulldrift er nødvendig for å opprettholde norsk suverenitet over Svalbard, er et budskap man har hørt ofte fra regjeringen. Derfor er det underlig at saksbehandlingen av Lunckefjell har tatt så lang tid.

– Kulldriften holder Svalbard-samfunnet oppe og skal fortsette, sa medlem av Stortingets energi- og miljøkomité, Høyres Siri A. Meling, til TU 13. desember.

Lederen av energi- og miljøkomiteen, Erling Sande (Sp), bekreftet samme dag at et stort flertall på Stortinget vil ha fortsatt kulldrift på Svalbard.

Les også: SV vil ikke har kullgruver

Veldig positiv

I dag klokken 11.00 var Christin Kristoffersen fra Longyearbyen Lokalstyre på Statsministerens kontor (SMK) ved Akershus festning for å få overrakt en julegave fra regjeringen.

– Jeg er veldig positiv til utfallet av dette møtet, sa en glad Kristin Kristoffersen på telefon til Teknisk Ukeblad i dag kl. 09.42.

Kristoffersen møtte nærings- og handelsminister Trond Giske, stabssjef ved SMK, Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen, og statssekretær i miljøverndepartemenet Heidi Sørensen.

Gaven var grønt lys for kulldrift i Lunckefjell.

Trygge arbeidsplasser

Etter et kvarters møte tok de fire en prat med pressen.

– Næringsdriften på Svalbard har tre bein å stå på. Gruvedrift, reiseliv og forskning. Vi har sett at reiseliv og forskning har vokst. I fremtiden blir gruvedriften utfaset. Men å finne den riktige overgangen med god aktivitet på Svalbard, det er kunsten, sa Giske etter møtet.

Han til at et Lunckefjell-ja gjør den nevnte overgangen enklere, og er riktig for norske interesser på Svalbard.

– Å ta bort pillaren gruvedrift nærmest over natta ville vært dramatisk for arbeidstakerne og lokalsamfunnet på Svalbard. Det var viktig for regjeringen å få tatt denne beslutningen før jul. Det blir kullgruvedrift på Svalbard i mange år fremover og det betyr mange trygge arbeidsplasser, sa Giske.

Strenge miljøvilkår

Statsekretær Heidi Sørensen sa at Miljøverndepartementet har behandlet søknaden etter Svalbardmiljøloven.

– Den får driftstillatelse fra oss, men etter strenge miljøvilkår, bl.a. å øke sikkerhet rundt transporten av kullet. I henhold til Svalbardmeldingen har vi lagt vekt på at kulldriften er en av bærebjelkene på Svalbard.

– Sørensen sa også at regjeringen har sagt ja til bygging av en geodesi-antenne i Ny Ålesund, som hun mener er viktig for klimaforskningen. I tillegg vil regjerningen jobbe for å få deler av Svalbard til Unescos verdensarvsliste.

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen takket Lokalstyreleder Christin Kristoffersen for hennes engasjement i Lunckefjell-saken.

– Dette er en fantastisk dag for Longyearbyen og Svalbard. Jeg er veldig glad, sa Kristoffersen, som lovte at Lokalstyret skal satse på gode prosjekter innen forskning og turisme.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.