INDUSTRI

- Ingen har bedt om å få se min forretningsplan

Tore Stensvold
21. sep. 2009 - 12:46
Vis mer

FOSNAVÅG: Alt skjer fort i Gry Cecilie Sydhagens liv. Tilsynelatende. Eller i hvert fall det meste. På en måned klarte hun å finne mannen i sitt liv, kjøpe bil – og selvsagt en sportsbil – samt å bli gravid.

- Du kan jo tenke deg, smeller det vakkert med umiskjennelig sunnmørsdialekt.

– En rød sportsbil, to seter, og barn i magen. Ingen fast jobb. Da blir du kreativ!

Kreativiteten har hun blant annet brukt til å kaste seg over uløste oppgaver i et mannsdominert område av næringslivet – skipsbygging, verft og rederier. Hun er utdannet programmerer og jobbet en stund i et datafirma i Ålesund før hun flytteT over til et lokalt investeringsselskap.

– To tidligere arbeidsforhold lærte meg en del ting om hvordan ting ikke bør gjøres på en arbeidsplass.

Vinner

Kreativiteten ble priset i sommer. Gry Cecilie Sydhagen ble tildelt prisen Årets kvinnelige gründer 2009 og fikk en million kroner av Sylvia Brustad, prisens jordmor, unnfanget 8. mars i år. Gründerprisen fikk Sydhagen for å ha startet databedriften og konsulentselskapet Metizoft.

Selskapet har utviklet system og programvare for å dokumentere alt som er om bord i et skip, materialer, mengder av dette og hint. Hensikten er å ha en samlet oversikt – både for verftet som leverer og for rederiet som overtar skipet.

Dokumentasjonen lagres elektronisk og oppdateres og ajourføres i hele skipets levetid. Mannskapet skal vite hva de har av potensielt farlige stoffer om bord. Den dagen det skrapes, vet hoggerne akkurat hva de finner og hva de må gjøre med det. Før Metizoft kom på banen, var det meste papirbasert, tungvint, tidkrevende og mangelfullt. Nå ligger alt i en database hos Metizoft.

Kjente kunder

– På bakgrunn av vårt arbeid med kartlegging av alt potensialt farlig om bord i skip, kan skipet få utstedt Green Passport, sier hun oppildnet. Green passport er en miljøsertifisering av verft, skip, rederi og utstyrsleverandører i henhold til krav i et kommende IMO-regelverk.

På kundelisten finner vi alle de store verftene i Norge, STX Europe, Ulstein-gruppen og Kleven samt et gryende antall utenlandske, både i Canada, Brasil, Singapore, Indonesia og Spania. Av rederier lyser tonenagivende norske samt noen utenlandske. Markedet er der, og det vokser.

Ideen til selskapet kom ikke dalende ned fra himmelen.

Døgnarbeid

Mellom bleieskift og jobbsøk, fikk Gry Cecilie noen dataoppdrag fra Tero Marine. Det betød telefoner og jobb til alle døgnets tider.

– De ringte fra skipa og trengte hjelp – der og da, forteller hun.

Det var ikke en holdbar situasjon. Samboeren Jan Rune Dalsøren hadde akkurat blitt forfremmet til kaptein og var borte fra hjemmet i lange tider om gangen. Før første barnet var rukket å bli mange måneder gammelt, var Gry Cecile gravid igjen.

To barn på to år, ingen barnehageplass, mann som var ute til sjøs og deltidsjobb som kunne kreve døgninnsats. Livet kunne vært lettere.

Hun startet eget firma. Et datafirma.

– Da bestemte jeg arbeidstida mer selv, sier hun.

Men det stanset ikke med det.

Pappa og hjelp

Kreativitet og en maskinist til far som har gode forbindelser til verftsindustrien spiller inn. I periodene faren var på land, jobbet han med å lage vedlikeholdsbøker for Kleven Verft i Ulsteinvik. Teknisk direktør på verftet, Ole Kristensen, så koblingen mellom far og datter Sydhagens kompetanse.

- Pappa kunne alt om dokumentasjonen for skip, og jeg kunne programmere. Ole mente det var mye å hente for både verft og rederi. Jeg trodde ikke så mye på ideen først, men pappa hjalp meg.

Samboer Jan Rune hadde drømt hele livet om å bli kaptein, men søkte likevel permisjon for å hjelpe Gry Cecilie i gang med å starte datafirma. Da var også barn nummer tre i vente.

-Vi kunne ha greid oss på en kapteinslønn, men jeg savnet voksenkontakt og jeg brant inne med ideer, sier hun. Det har så langt medført etablering av tre selskaper.

Egen sjef

Det startet med Metiz, ble videreført med Metizoft og nå er Catchlog etablert.

-Jeg har alltid sagt at jeg skal bli min egen sjef en gang. Ikke fordi jeg absolutt skal bestemme over andre, men fordi jeg vil få til noe, skape noe, være stolt av hva jeg har fått til, sier hun, som nå faktisk har fått en sjef over seg – samboeren Jan Rune, som er styreformann i ett selskap og administrerende i et annet.

I fjor slo verden seg vrang.

-Finanskrise – hva gjør vi?

Spørsmålet ble naturlig stilt i fjor høst.

Ingen panikk hos Gry Cecilie Sydhagen. Idémyldring og boblende mange ideer ble kastet fram. Ideen til et elektronisk system for rapportering av fiskefangst ble resultatet og et eget selskap etablert. – For å spre risiko, sier Sydhagen kort og greit.

– Steike god!

Hun har vært i banken og bedt om penger før.

– Jeg jobbet hardt med forberedelsene. Trodde ikke jeg skulle få lån. Vi trengte 110.000 kroner til aksjekapital for å starte Metiz. Samboer Jan Rune var med. Som kausjonist.

Gry Cecilie kan virke ukonsentrert. Det blir korthogde setninger. Mange punktum. Litt hamsunsk i taleform. Blikket vandrer. Men hun holder fokus. Hun klarte å overbevise banksjefen om at ideen om Metiz var god.

– Har du forretningsplan, spurte banksjefen.

- Selvsagt! Den ligger hjemme, sa jeg!

Det gjorde den også, men ikke før dagen etter.

– Jeg satte i gang med å lage den på kvelden, etter at barna var i seng. Den ble steike god!

-Ville banksjefen se den?

-Nei, han spurte ikke og ingen andre har gjort det heller! Synd, for han var god!

Det er ikke den hun følger i dag. Den gjaldt for Metiz som et reinspikka datafirma, salg og vedlikehold av datautstyr.

Vekk fra kjøkkenbenken

Det som virkelig har tatt av og dannet grunnlaget for gründerprisen er Metizoft. For det selskapet er det også laget strategiplan. Den ble ikke tastet ned i full fart på kjøkkenbenken.

– Det gikk riktignok fort det også. Litt skremmende. Krevende kunder. Store verft og rederier. Spurte etter strategiplan. Oj, trenger vi strategiplan, ja. Ja, da må vi fikse det, forteller hun med innlevelse.

Nå har Metizoft fått en god del etablererhjelp, deriblant fra Sintef, og har laget et godt strategidokument.

Hun har lært seg til på bli mer profesjonell. Gjøre ting litt mer formelt.

– Grynder og grynder

Tittelen hennes er også formell – og tredelt: ”Entrepreneur/Founder/CTO”

– He, he, her sitter jeg og grynder og grynder, sier hun med et godt glimt i øyet mens administrerende direktør – eller styreformann – eller samboer, i hvert fall Jan Rune, – kommer med kaffe.

– Jeg har mye å takke Jan Rune og pappa for og ikke minst alle de ansatte. De står på og gir seg ikke, sier hun og kaster et varmt blikk på Jan Rune.

Mens han går ut med tomt brett, krøller hun et bein opp under seg i stolen, kaster et blikk på skjermen for å se om det har tikket inn en viktig melding, eller om verdensnyhetene endrer seg. Så er hun tilbake i denne verden. Setter smilende øyne i meg:

Kongen

- Pass på at du skryter masse av faren min i artikkelen. Jeg kunne aldri ha kommet i gang og lykkes uten hans hjelp, sier Gry Cecilie Sydhagen. Hun tror han vil sette stor pris på å bli kalt kong Harald.

– Ja, det ville han like godt, sier hun og flirer. - Han fortjener i hvert fall tittelen gudfar.

Selv er hun som gründer, teknisk sjef og entreprenør både høyt og lavt i bedriftene – gjør det meste.

– Inntil nylig vasket vi kontorene selv. Vi hadde skikkelig dugnad før Sylvi Brustad kom på besøk for et par uker siden. Tørka støv over alt. Tror ikke hun la merke til det!

Fest

Trebarnsmoren har opplevd en utrolig vekst med sine to selskaper. Fra en beskjeden start i 2006, viser omsetning og resultat for 2007 og 2008 god fart mot himmelen.

– Det ser ut til at 2009 også vil bli en fest, og jeg har god tro på 2010. Vi satte i gang under boomen og har nytt godt av den. Vi fryktet finanskrisens effekt, men det ser ut til at vi har funnet en nisje. Foreløpig har vi liten konkurranse, sier Sydhagen.

Skylapper

Som kvinnelig gründer i Fosnavåg, der kontorer til både børsnoterte og private, men store og viktige offshorerederier ligger like tett som fiskebåtene på havna, kan det se tøft ut å være en kvinnelig gründer.

– Jeg kan ikke si at jeg har møtt spesiell motgang. Jeg har i hvert fall ikke merket den, sier hun og tenker et kvart sekund til: – Har jeg skylapper, eller har jeg vært heldig? Det er jeg ikke helt sikker på.



Det kom svært uventet å få gründerpris. Ferieturen til Bulgaria ble avbrutt for å komme hjem og motta prisen 25. juni i sommer.

-Jeg har fått utrolig mye støtte og oppmerksomhet og merket at det er mange som har tro på meg og Metizoft, sier hun.

Gry Cecilie Sydhagen har ikke tenkt å ta av den grunn, selv om selskapet har flyttet fra små trange kontorer i sentrum av Fosnavåg til flotte nye lokaler som leies i et nybygg eid av Remøy Management i etasjen under.

Uformelt

-Jeg kom på kontoret med joggesko i dag. Noen andre her påpekte at jeg skulle jo intervjues av Teknisk Ukeblad. Så jeg måtte jo pynte meg litt. I full fart fant vi fram noen høghæla sko, sier hun.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.