KARRIERE

– Hvis jeg kunne valgt om igjen, ville jeg ikke studert i det hele tatt

Mesh-grunnlegger Anders Mjåset ble gründer som 14-åring.

Mesh-grunnlegger Anders Mjåset satser på 100.000 besøkende med sitt nye konsept.
Mesh-grunnlegger Anders Mjåset satser på 100.000 besøkende med sitt nye konsept. Bilde: Maria Amelie
Maria Amelie
18. okt. 2015 - 19:32
Vis mer

Anders Mjåset har vært i media utallige ganger som én av grunnleggerne av innovasjonshub-en Mesh i Oslo og har kommet med innspill til både regjering og storting, men selv har han aldri blitt portrettintervjuet. 

Anledningen er at hans hittil største prosjekt, Mesh, nå har eksistert i tre år. Deres 4000 kvadratmeter har gjennomgått omfattende oppussing og lanseres med et nytt konsept under Oslo Innovation Week.

Et av målene er å nå ut til 100.000 mennesker som er interessert i entreprenørskap og knytte stedet til andre innovasjonsmiljøer i hele verden.

Startet tidlig

Mesh har vært med på å skape gründerhistorie i Norge. De var blant de første fellesskapene som samlet gründere og kunne tilby rimelige kontorplasser, tilgang på inspirerende nettverk og gratis kaffe.

Fellesskapet Digs i Trondheim åpnet kort tid etter. Det hele satte i gang en bølge av entreprenørskap og lignende kreative nettverk over hele landet.

Så hvem er denne mannen som sitter i lenestolen på Mesh mens bakgården rives. Idet jeg skal stille det første spørsmålet reiser han seg brått.

– Jeg må bare ha en kopp kaffe, jeg fungerer ikke uten i møter, sier han og forsvinner før jeg rekker å si noe. 

Les også: Stadig flere vil bli gründere – her er de beste oppstartstipsene

Anders Mjåset ble gründer som 14-åring, men manglet 3000 kroner for å realisere produktet. I dag leder han Mesh, som hjelper gründere i gang.
Anders Mjåset ble gründer som 14-åring, men manglet 3000 kroner for å realisere produktet. I dag leder han Mesh, som hjelper gründere i gang.

Som 14-åring

Når han er tilbake, holder han i den hvite koppen, hans trofaste følgesvenn. Han smiler. Han er klar.

– Så når ble du gründer?

Han tenker seg godt om og prøver å erindre. Anders er nemlig 30 år. Den første bedriften startet han som 14-åring. Den gikk litt skeis, men ga mersmak på entreprenørskap.

– Jo, det var en plastlomme for beskyttelse av handikapkortet for dem som spilte på golfbanen. Vi klarte å få en avtale med sportsbutikken. Men så måtte vi investere 3000 kroner for å produsere dem. Og på den tiden var det helt vanvittig mye penger. Så det ble ikke noe av.

– Dere hadde ikke noe Ungt Entreprenørskap som kunne hjelpe dere?

– Nei, ingenting. Men vi ga oss ikke. Jeg og min bestekompis Audun Ueland (medgründer av Mesh) startet som 17-åringer Frutopia, et selskap som drev med hjemlevering av frukt. Men vi to hadde ikke lappen, og han tredje som var 18 år fikk ikke lov til å låne bilen av foreldrene sine.

Selskapet ble lagt på is, men vennskapet og samarbeidet mellom Anders og Audun ble bare sterkere. Audun er nemlig en viktig person for å forstå hvem Anders og Mesh er. De har kjent hverandre siden de var 13 år gamle.

– Det var vennskap ved første blikk, sier Mjåset­.

Les også: Dette ville den amerikanske investoren kastet penger på i Norge

Ingeniørstudier

Etter videregående dro de begge til NTNU. Det var egentlig ikke et valg. Siden barndommen hørte Anders så mye bra om Trondheim at han visste at det var veien han skulle gå.

I etterkant mener han at han kunne like gjerne droppet å studere i fem år og satset på gründerlivet med en gang.

– Jeg valgte å studere produktutvikling på grunn av navnet og noen kule brosjyrer. Et halvt år ute i studiene skjønte jeg at det ikke var noe for meg. Jeg prøvde å bytte over til industriell design, fikk det ikke til, men fant ut at det fantes en egen mastergrad for gründere – Entreprenørskolen. Dit ville jeg helt fra starten av, så jeg hanglet meg gjennom tre år med studier og kom inn.

Medstudentene var inspirerende, og det var fritt fram for å teste ut gale oppstartsideer. Det var den beste delen med å gå på NTNU, men samtidig legger Anders til at han kunne like gjerne droppet å studere.

– Hvis jeg kunne valgt om igjen, ville jeg ikke studert i det hele tatt og heller satset på å bli gründer med en gang. Jeg tror hvis man er en av dem som vet veldig tidlig hva man vil, er dedikert og har et ekstremt driv, så er det bare å la være å gå på skole og sette i gang. Selv om det ville vært riktig for meg, anbefaler jeg de aller fleste å studere. Det får man veldig mye igjen for, sier Anders Mjåset.

Les også: Oljekrisen har gjort at antall oljegründere har eksplodert

Mesh blir til

I studietiden ble han og Audun Ueland med på en idéutvikling og oppstart av en ny bedrift – PramPack. Bedriften som lagde barnevognbeskyttelse, gjorde det bra og etter hvert solgt ble til Stokke.

Bestevennene satt igjen med litt ekstra penger og ville realisere de tingene de hadde drømt om så lenge – nemlig et spennende og åpent miljø for dem som ville starte for seg selv. Året var 2012. Hele verden var bitt av nyskapingsbasillen, men det var stille i Norge.

– Vi følte oss veldig alene. Det var en del som snakket om innovasjon, men det var få konkrete planer. Jeg synes miljøet for entreprenørskap var altfor byråkratisk og konvensjonelt, og kulturen var altfor begrensende for dem som ville skape noe.

– Jeg ville skape en subkultur som hadde dyp menneskelig verdi, som betydde noe for mange mennesker og som bidro til mer kreativitet i samfunnet. Det var hype rundt nyskaping. Det handlet om å gripe sjansen og sette i gang i Norge.

De fant rett sted til rett øyeblikk. Huseieren måtte overtales litt.

Men etter at de tok ham med på en tur til London og viste hvilke gründerhus som fantes der, den myldrende kreative kulturen og ideene som ble til der, var ikke huseieren i tvil og ga dem god plass.

Slik ble Mesh til. De drev det sammen i omtrent to år da det ble annonsert fra scenen at Audun Ueland skulle ta en lengre pause fra Mesh og finne seg selv.

Det var en ærlig og oppriktig sofaprat mellom to nære venner om den lange veien for å skape Mesh og valgene de skulle ta hver for seg videre.

– Vi har vokst og utviklet oss sammen. Vi kjente hverandre bedre enn våre egne kjærester­. Audun har alltid tatt på seg mye av det administra­tive ansvaret i prosjektene våre. Han har et ekstremt talent for det. Gjennom tiden har han hørt mye på meg og prøvd å forstå det filosofiske og konseptuelle, mens jeg har anstrengt meg for å skjønne meg på daglig drift og økonomi.

Nå sitter kameraten i styret i Mesh.

Les også: Her vil de etablere Norges nye gründer-bydel

Tre årØverst på ønskelista til Mesh-lederen er at vi skal engasjere oss mer i innovasjon, allle sammen.
Tre årØverst på ønskelista til Mesh-lederen er at vi skal engasjere oss mer i innovasjon, allle sammen.

Tre år

– Mesh har huset mange gründerbedrifter. Hva har endret seg på tre år i entreprenørskapsmiljøet i Norge?

– Miljøet har gradvis modnet, politikerne tar nå entreprenørskap på alvor. For ett år siden kom de innom her for å ta bilder av sånne kule gründere, hørte på pitchen vår og forsvant. Nå kommer de tilbake og virkelig hører etter. Nyskaping verdsettes høyere hos både næringsliv og myndigheter.

Mjåset sier tiden har gått til å eksperimentere med ulike konsepter av innovasjonshub-en, nå har de skapt et nytt konsept. Relanseringen er bare første steget for de store visjonene. 

– Vi er dypt inne i de internasjonale miljøene, vi ser nye måter å jobbe på og vi ser den raske teknologiutviklingen lenge før alle innovasjonskonsulentene og myndighetene. Det vil vi gjøre noe med.

Han mener det henger sammen med at den neste generasjonen som vokser opp har et helt annet forhold til teknologi, informasjonsdeling, nettverk, ja til og med vennskap.

– Den økende bruken av teknologi skaper en generasjon med en del nye grunnleggende holdninger og verdier. For at disse skal kunne fungere i arbeidsmarkedet, må vi skape en infrastruktur tilpasset dem.

Derfor skal Mesh være ikke bare en innovasjonsplattform, men et møtested for fremtidens gründere.

– Vi skal for eksempel ha medlemskap for dem som reiser. Gründere fra andre land og andre byer i Norge kan komme hit og jobbe når de er i Oslo. Folk fra entreprenørskapsmiljøet i Norge og i hele verden kan koble seg opp til hverandre og dele kompetanse både online og offline. 

Vil doble rekkevidden

De siste tre årene har over 50.000 mennesker vært innom Mesh.

– På sikt ønsker vi å nå ut til 100.000 mennesker hvor halvparten av dem skal være medlemmer av fellesskapet. Vi satser også på et nytt lounge-medlemskap hvor vi ønsker å ha med 2500 medlemmer, innovatører som jobber profesjonelt med entreprenørskap med egne tilbud om arrangementer.

– Kan myndighetene gjøre mer for innovasjon i Norge?

– Jeg synes det er kjipt å fokusere på dem og hva de kan gjøre. Det er så lett å klage. Men de har faktisk gjort en hel del for å bidra til mer nyskaping i Norge.

– Men hvis du kan si hva du ønsker deg?

– Min ønskeliste er at vi har utrolig mange ressurssterke personer i Norge, og jeg vil at vi skal engasjere oss mer i innovasjon alle sammen. At flere investorer og seriegründere går sammen med myndigheter og bidrar til en endring. For eksempel at det blir enklere og mer naturlig å investere i startups og tidligfasebedrifter.

Kaffen er drukket opp. Anders har neste møte om få sekunder. Han legger til:

– Jeg gleder meg mye til lanseringen. Hele oppstartsmiljøet i Norge har vært i tidligfase-utvikling de siste årene. Men nå skjer det ting, media, investorer, seriegründere, politikere og flere er med på å gi et løft for entreprenørskap. Mange peker på at 2016 blir det store gjennombruddet for innovasjon.

Les også: Fikk dette startup-selskapet verdens verst tenkelige start?

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.