INDUSTRI

Høy radioaktivitet fra gruveprosjekt

Gamle gruver gir nye problemer.
Gamle gruver gir nye problemer. Bilde: colourbox.com
4. jan. 2010 - 07:43

Gruvene på Ulefoss i Telemark ble nedlagt etter å ha vært i drift fra 1953 til 1965. Nå foreligger en bred kartlegging av strålingen etter gruvedriften, skriver Aftenposten.

Farlig avfall

Ifølge målinger fra Institutt for energiteknikk og NGI er det flere steder «meget høye» radioaktive stråledoser som følge av uran, thorium, bly og polonium. Forskernes konklusjon er at 1.200 tonn kalk, stein og slagg må ses på som «farlig avfall».

Hvis man oppholder seg fem timer på de mest utsatte stedene, får man en stråledose som tilsvarer 6,5 ganger den naturlige strålingen i løpet av et helt år. Forskerne mener det bør innføres strakstiltak for å begrense folks tilgang til stedene.

Dyr fjerning

Det kan koste opp mot 190 millioner kroner å fjerne avfallet. En billigere løsning er å la avfallet ligge og forsegle det. Dette vil koste 12 millioner kroner, men krever tett overvåking i framtiden.

I dag ligger gruveslagget helt åpent bare få meter fra en av Telemarks viktigste drikkevannskilder. Mye av kalken fra gruvedriften er i løpet av årene blitt brukt av bønder.

Sjeldent metall

SV kritiserte for noen år siden Bondevik-regjeringen for ikke å ha gjort noe med saken. Siden har Høyre og Frp kritisert de rødgrønne for ikke å gjøre noe. Nå skal næringsminister Trond Giske (Ap) ta stilling til saken.

Gruvene inneholdt det sjeldne metallet niob, som ble solgt til USA. Metallet ble brukt i stållegering for å gjøre at stålet tåler store påkjenninger blant annet i raketter. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.