OLJE OG GASS

Goliat ut av landet

MÅ VENTE: Etter at Gjøa gikk ut av hallen på Stord, ser det ut til at arbeiderne her må vente lenge på en ny konrakt. I følge de opplysningene Teknsik Ukeblad sitter inne med satser verftet for fullt for å få det nye feltsenteret til Ekofisk. En kontrakt som vil tildeles i løpet av første halvår. Uansett ville det ikke vært aktivitet i denne hallen før om ett år dersom Aker hadde vunnet fra i kampen om Goliat.
MÅ VENTE: Etter at Gjøa gikk ut av hallen på Stord, ser det ut til at arbeiderne her må vente lenge på en ny konrakt. I følge de opplysningene Teknsik Ukeblad sitter inne med satser verftet for fullt for å få det nye feltsenteret til Ekofisk. En kontrakt som vil tildeles i løpet av første halvår. Uansett ville det ikke vært aktivitet i denne hallen før om ett år dersom Aker hadde vunnet fra i kampen om Goliat. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
8. feb. 2010 - 10:00

Eni Norge melder at de har valgt det mest konkurransedyktige tilbudet. Kontrakten ble tildelt gjennom en anbudskonkurranse i tråd med norske og internasjonale anskaffelsesprosedyrer.

Estimert kontraktsverdi er rundt 6,9 milliarder norske kroner.

Les også: Bekymret for industrien

Fortsatt muligheter

Bransjesjef for olje og gass i Norsk Industri, Rolf Hestenes, er skuffet over at kontrakten ble tildelt til et utenlandsk verft.

SKUFFET: Rolf Hestenes Tormod Haugstad
– Det er fortsatt muligheter for norsk industri. Totalt skal 11 utstyrspakker til en verdi av mer enn 1,5 milliarder kroner ut på anbud, og jeg venter at en god del av dem skal havne i Norge. Det gjelder utstyr som pumper, kontroll og reguleringsutrustning og annen mekanisk utrustning hvor norsk industri er konkurransedyktig, sier han.

Hestenes understreker at det fortsatt vil være et sterkt norsk element i gjennomføringen av prosjektet. Sevan har inngått kontrakt for oppfølging av prosjektet. Til dette har de engasjert NLI Engineering i Tønsberg, som har gjennomført store deler av første fase av prosjekteringen.

– Så vidt jeg kjenner til vil mer enn 80 mann være engasjert i Goliat gjennom Sevan, sier han.



Ser framover

– Vi er skuffet over Enis beslutning. Vi konsentrerer oss nå om å få andre kontrakter for våre verksteder, sier informasjonsdirektør Jannik Libæk i Aker Solutions.

Tilbudet fra Aker innebar at engineering, innkjøp og prosjektledelse skulle sitte i Oslo, mens dekket skulle bygges og sammenstilles på Stord. Enkelte moduler skulle bygges ved Aker Solutions Egersund. Skrog og boligkvarter skulle bygges ved Samsung i Korea.

Totalt går rundt 7000 årsverk tapt ved at kontrakten gikk til Hyundai Heavy Industries.



Noe må gjennomføres i Norge

Rolf Hestenes, som har snakket med teknisk ledelse i Eni Norge, kan fortelle at tilbudet fra HHI var best både på gjennomføringsmetoder, teknisk kvalitet og på pris.

– Det er klart at Eni ikke kunne komme utenom å tildele kontrakten til HHI så lenge Goliat var ute på et internasjonalt anbud. Men det gjenstår en del oppgaver som må gjennomføres her, blant annet en del av ferdigstillelsen og klargjøring. Dette må gjennomføres i Norge og vil involvere norske verft, sier han.

– Vi forstår at Eni Norge valgte Hyundai. Goliat-prosjektet er et marginalt prosjekt og de må velge laveste anbud. Når i tillegg den tekniske biten og garantiene var bedre enn det den norske konkurrenten kunne varte opp med, var valget avgjort, sier Hestenes.



Totalkontrakt for plattformen

Kontrakten omfatter arbeid i forbindelse med detaljprosjektering, anskaffelser, bygging, klargjøring for drift samt transport fra Korea til Norge. Hyundai Heavy Industries (HHI) har bred erfaring med bygging av en rekke FPSO-enheter som er i drift i ulike deler av verden. HHI og Eni har begge erfaring fra andre arktiske områder som Canada, Alaska og Sibir.

Kontrakten omfatter arbeid i forbindelse med detaljprosjektering, anskaffelser, bygging, klargjøring for drift samt transport fra Korea til Norge. Hyundai Heavy Industries (HHI) har bred erfaring med bygging av en rekke FPSO-enheter som er i drift i ulike deler av verden. HHI og Eni har begge erfaring fra andre arktiske områder som Canada, Alaska og Sibir. Goliat. Eni Norge AS



HHI har tidligere levert dekket til Sakhalin-prosjektet for Shell, hvor Aker Solutions leverte understellet i betong. Dette dekket ble betydelig forsinket.

Det har ikke vært mulig å innhente kommentarer fra Eni Norges ledelse.



Ville ikke

Aker Solutions inngikk opprinnelig et samarbeid med Aibel og Samsung for å levere FPSO-en til Aibel. Dette konsortiet ble imidlertid avvist av Eni Norge fordi de følte at dette vil føre til skjev konkurranse.

Aker Solutions ville derfor ikke gi tilbud, men ble overtalt av Eni Norge til å gjennomføre et anbud i samarbeid med Samsung. Dette tilbudet nådde ikke fram i konkurransen.





Sevan 1000

FPSOen er basert på det norske Sevan 1000-konseptet og vil være fult ut vinterisert og bygget for å tåle forholdene i Barentshavet.

Strenge krav til helse, miljø og sikkerhet ble lagt til grunn i valg og utvikling av konseptet. FPSOen vil bli forsynt med kraft fra land, noe som vil føre til en betydelig reduksjon av utslipp av drivhusgasser.



50 prosent hittil til Norge

FPSOen er en av flere større tildelte Goliat-kontrakter. Norsk leverandørindustri kan komme til å stå for mellom 50 og 70 prosent av leveransene til Goliat-utbyggingen.

Så langt er nær 50 prosent tildelt, eller i ferd med å bli tildelt, norske leverandører. Cirka 30 prosent er tildelt leverandører utenfor Norge.

Tildeling av de resterende rundt 20 prosentene av leveransene vil skje under eksisterende og nye kontrakter i nær framtid.

Aker Solutions har tidligere fått tildelt kontrakten på undervannsanlegget til en verdi av 2,3 milliarder kroner. Dette vil gjennomføres ved bedriftens fabrikker på Tranby i Lier, samt ved Egersund.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.