NYETEKNOLOGIER

Full fart med dragens pust

Joachim Seehusen
30. mai 2009 - 08:12

I enden av tauet som holder dragen, fra 100 til 300 meter fra skipet, går det ut flere liner til hver side av dragen.

Disse linene strammes og slakkes av elektrisk drevne små vinsjer. Vinsjene er plassert i et skall av karbonfiber, sammen med en liten datastyring.

Dermed kan dragen styres – den henger ikke «død» i luften foran skipet, men ledes rundt og rundt i en åttetallsform. Denne dynamiske bruken øker trekkraften med en faktor på 2,68, ifølge SkySails.

Forsterkning

Systemet fører til at en vindstyrke på 11.5 m/s gir en trekkraft som tilsvarer en vindstyrke på 20 m/s.

Dataenheten får informasjon fra sensorer som måler skipets fart, kurs og rorets stilling. I tillegg måles vindhastigheten og vindretningen.

Nødvendige kabler er lagt i kjernen av tauet som holder dragen.

Dragen er laget av to lag duk og formet slik at luften føres over som på en flyvinge. Duken er vevd sammen av forskjellige tekstiler og utviklet i samarbeid med leverandøren.

– Det er omtrent som en fagverkskonstruksjon, mer vil ikke adm. direktør Stephan Wrage hos SkySails si om duken.

Fordobler trekkraften

I 2007 sa Wrage til Teknisk Ukeblad at målet var å nå seil med en trekkraft på 250 tonn.

– Det er fullt mulig, men vi er ikke like sikre på om det blir optimalt og om kundene vil ha det. I løpet av året presenterer vi en større drage med trekkraft på 16 tonn, deretter vil vi lage en som klarer 32 tonn.

Dagens drage med åtte tonns trekkraft er 160 m 2 stor.

God effekt

Effekten av dragen har vist seg større enn selv optimistene håpet på. I en brosjyre fra i fjor hevder selskapet at dragen vil gi et redusert oljeforbruk på mellom ti og 35 prosent, og opp mot 50 prosent under optimale forhold.

– Det mest gledelige som skjedde i fjor var at trekkraften vi forespeilet kunden er betydelig overskredet. Vi har oppnådd en fart på mellom syv og åtte knop med hovedmaskinen gående på tomgang på et skip på 3500 bruttotonn. Nå har det vist seg at under optimale forhold blir innsparingen 60 prosent av oljeforbruket for et slikt skip, sier Wrage.

Avhengig av skipets egenskaper, som virkningsgraden til propellen og motstand, tilsvarer en drage med åtte tonn trekkraft installert maskinkraft på et sted mellom 600 og 1000 kW, ifølge SkySails.

Norsk interesse

To norske rederier vurderer nå om de skal ta den tyske dragen i bruk. Fiskeridelen av Liegruppen tegner sannsynligvis kontrakt i mai om å utstyre ringnottråleren Libas med drage.

Libas er på 4400 bruttotonn og er 94 meter lang. Rederiet hevder den er Norges største fiskefartøy.

Rederiet Wilson har allerede skrevet kontrakt om å installere systemet på et av sine skip, men den kan bli kansellert.

– Ja, det stemmer, bekrefter teknisk sjef Jon Are Gummedal. – Men det blir sannsynligvis utsatt minst ett år, kanskje også kansellert. Det har vist seg nødvendig å gjøre store modifikasjoner på systemet og det er for dyrt i dag.

Av de to har Liegruppen fått tilsagn om støtte fra NO X-fondet, mens Wilson ikke får slik støtte.

SkySails hevder å være i samtaler med ytterligere noen norske rederier, men dette er helt i startfasen og Stephan Wrage vil ikke være mer konkret eller gi ut navn.

Sjøgang

Han er kjent med at Wilson vurderer å utsette eller kansellere.

– Ja, vi har sett et par ting, sier Wrage, som hadde den opprinnelige ideen til dragen og stiftet selskapet SkySails.

– Det har vist seg at ved tung sjøgang er det vanskelig å få dragen opp og ned. Det kan skade seilet. Når dragen først er oppe, betyr ikke sjøgangen noe. Det problemet har vi nå løst, vi har utviklet et system som kompenserer for sjøgang når dragen skal opp og ned. Systemet er ferdig og det fungerer.

Mangler dokumentasjon

Dragen ble først montert på to skip i 2007 for fullskala uttesting. Nå er ytterligere tre under montering på nye skip, de vil være klare i løpet av året.

– Før vi går ut til kundene med dette som et industrielt produkt, vil vi ha skikkelig dokumentasjon. Kundene er opptatt av god driftssikkerhet. Vi mener vi kan levere det, men mangler foreløpig tilstrekkelig dokumentasjon. Vi er helt åpne overfor kundene om at vi trenger en praksisfase med noen skip før vi har all dokumentasjon på plass.

Men Wrage stoler på systemet sitt.

– De kundene vi har nå har full rett til å trekke seg fra kontrakten, og de får også tilgang til alle oppgraderinger som kommer.

Den største slitasjefaktoren er UV-strålingen mot duken i dragen. En spinnaker på en vanlig seilbåt tåler 800 timer. SkySails har i samarbeid med underleverandører utviklet en spesial duk som skal tåle det dobbelte, 1600 timer sollys.

Forbedret system

Siden Teknisk Ukeblad skrev om SkySails for nesten to og et halvt år siden, da det første skipet ble utstyrt med drage, har det skjedd mye.

– Den gang var det satt sammen av enkeltkomponenter som til dels var plassert forskjellige steder på skipet. Nå er alt laget som en enhet. Det gir enklere installasjon, bruk og ikke minst service. Dessuten er programvaren som styrer dragens bevegelser ny.

Verdensomspennende service

Wrage forteller at selskapet Zeppelin investerte til millioner euro i SkySails i fjor.

– Det betyr at vi nå står godt rustet til tross for finanskrisen. I tillegg betyr det at vi gjennom Zeppelin kan tilby våre kunder et verdensomspennende servicenett, noe som er meget viktig for skipsfarten.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.