INDUSTRI

– Får klar beskjed

FORNØYD: - At det nå lages rapporteringskrav på miljø er ett av de mest aktive grepene vi gjør i denne meldingen, sier Alf Holmelid (SV) til Teknisk Ukeblad. I bakgrunnen Trond Giske i intervju med en annen av Teknisk Ukeblads reportere.
FORNØYD: - At det nå lages rapporteringskrav på miljø er ett av de mest aktive grepene vi gjør i denne meldingen, sier Alf Holmelid (SV) til Teknisk Ukeblad. I bakgrunnen Trond Giske i intervju med en annen av Teknisk Ukeblads reportere. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
1. apr. 2011 - 16:48

Regjeringen setter nye krav til selskapene de eier, som Statoil, Statkraft og Yara, i Eierskapsmeldingen som kom i dag.

Selskapene skal være ledende i sin bransje på lavutslipp og utvikling av klimarenseteknologi, understreker regjeringen i meldingen.

– Det er en veldig sterk setning, sier stortingsrepresentant og ingeniør Alf Holmelid (SV) til Teknisk Ukeblad.

Trond Giske legger frem stortingsmelding nr 13 om eierskap 1. april 2011
– Det er en veldig sterk setning, sier stortingsrepresentant og ingeniør Alf Holmelid (SV) til Teknisk Ukeblad. NYE KRAV: Trond Giske legger frem eierskapsmeldingen med nye krav til ledernes lønninger og pensjonsavtaler, og med økte krav til selskapene om å rapportere hvordan de påvirker miljø og klima. Kjetil Malkenes Hovland

Les også: Giske vil selge SAS

Må konkretisere krav

Selskapene skal rapportere om miljøindikatorer og miljø- og klimapåvirkning, og det skal gjøres i dialog med såkalte «viktige interessenter», noe man må forstå som miljøbevegelsen.

– Noe av det som er sterkt er at selskapene har fått klar beskjed om å rapportere om disse indikatorene, sier Holmelid.

– Hva skal de rapportere om?

– Det er det som ikke er låst ennå. Det er en av de tingene vi skal jobbe videre med. Jeg har bedt miljøorganisasjonene om innspill om hvilke krav vi skal stille. Den forrige meldingen hadde gode formuleringer om forskning og lederlønninger, men det ble ikke fulgt opp. At det nå lages rapporteringskrav på miljø er ett av de mest aktive grepene vi gjør i denne meldingen.

Les også: Får kikke i kortene

Krav til utenlandsaktivitet

SV er også fornøyde med at regjeringen forplikter selskaper som opererer i utlandet til å fortelle hva de gjør og hvem de betaler. Mange selskaper driver aktivitet i diktaturer og mindre stabile land, og det har vært vanskelig å kikke dem i kortene. Det kan bli enklere.

– Også overfor utviklingsland blir det strenge rapporteringskrav om åpenhet for selskapene, sier Holmelid, som innrømmer at det ikke bare er enkelt å stille krav:

– Det er krevende å finne gode rapporteringsrutiner, sier han.

– Bedre på FoU

– Det er et mye bedre kapittel på forskning og utvikling i denne meldingen enn tidligere, sier Holmelid.

Den generelle delen av meldingen sier bare at selskapene skal være bevisste på forskning og utvikling, og er lite klar på dette punktet. Men regjeringen stiller noe klarere krav til enkelte av selskapene i den delen av meldingen hvor man går gjennom hvert enkelt selskap.

I forhold til Statkraft står det i meldingen at regjeringen har høye ambisjoner for selskapets forsknings- og utviklingsaktivitet. Om Telenor står det at selskapet skal ha sin sentrale forsknings- og utviklingsenhet i Norge.

– Overfor disse konkrete selskapene er det en mer offensiv og konkret politikk, sier Holmelid.

Maktet ikke oljesand

Når det gjelder Statoils oljesandutvinning i Canada nådde ikke SV frem med sitt ønske om sterkere eierstyring.

– Vi må bare innrømme at det har vært ulike syn på dette. Der har vi ikke nådd gjennom, sier Holmelid.

Han mener likevel at samfunnet får mer innsikt i virksomhetens miljøpåvirkning gjennom de økte kravene til rapportering.

– Selskapet vil måtte rapportere om hva de har gjennomført av tiltak. Dette vil være offentlig og må komme inn i årsberetningen. Vi må ha en dialog med miljøbevegelsen, sier Holmelid.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.