INDUSTRI

Fanger gigantiske mengder CO2

CO2-GIGANT: Dette er Trailblazer, ett av de ledende CO2-fangstprosjektene i verden. Med noe støtte fra myndighetene kan Tenaska fange 5,2 millioner tonn CO2 årlig fra dette anlegget, som kan brukes som trykkstøtte i oljebrønnene i Permian Basin og få ut 10 millioner ekstra oljefat årlig. Kraftverket leverer 600 MW med rensing, og vil totalt koste rundt 20 milliarder kroner.
CO2-GIGANT: Dette er Trailblazer, ett av de ledende CO2-fangstprosjektene i verden. Med noe støtte fra myndighetene kan Tenaska fange 5,2 millioner tonn CO2 årlig fra dette anlegget, som kan brukes som trykkstøtte i oljebrønnene i Permian Basin og få ut 10 millioner ekstra oljefat årlig. Kraftverket leverer 600 MW med rensing, og vil totalt koste rundt 20 milliarder kroner.
Kjetil Malkenes Hovland
16. des. 2010 - 14:49

I nærheten av Sweetwater i Texas bygger selskapet Tenaska et gedigent CO2-fangstanlegg.

Selskapet vil fange over 5,2 millioner tonn CO2 årlig fra kullkraftverket Trailblazer i tidligst 2016.

– Vi har et totalt anslag på rundt 3,5 milliarder dollar (20 mrd. kroner), inkludert all bygging og finansiering. Driftskostnadene vil vi ikke si noe om, sier prosjektleder Jeffery James til Teknisk Ukeblad.



Bruker Fluors aminteknologi

CO2-fangsten ved kraftverket baserer seg på Fluors aminteknologi Econamine FG Plus. Anlegget skal fange 85-90 prosent av CO2-utslippene fra kraftverket.

– Vi engasjerte dem til å lage en Feed-studie i juli i år, og det vil ta 8-9 måneder. I april-mai 2011 vil vi få resultatene. Da vil vi få mange svar på hvor mye dette vil koste, sier James.

ØNSKER KULLBRUK: ¿ Det er flott å bli anerkjent som en «early mover» av det globale CCS-instituttet. Vi håper å kunne hjelpe til med å gjøre «post combustion»-fangstteknologien mer tilgjengelig, og at vi kan fortsette å bruke våre store kullressurser til å produsere elektrisitet her i USA, sier prosjektleder for Trailblazer, Jeffery James, til Teknisk Ukeblad.
ØNSKER KULLBRUK: – Det er flott å bli anerkjent som en «early mover» av det globale CCS-instituttet. Vi håper å kunne hjelpe til med å gjøre «post combustion»-fangstteknologien mer tilgjengelig, og at vi kan fortsette å bruke våre store kullressurser til å produsere elektrisitet her i USA, sier prosjektleder for Trailblazer, Jeffery James, til Teknisk Ukeblad.

Krever strøm og damp

Kraftverket ville levert en effekt på 765 MW uten CO2-fangst. Men det går med en del damp til å fange CO2, og en del elektrisitet til å komprimere CO2-en før den fraktes videre i rør.

– Dette vil redusere effekten med 165 MW til 600 MW, sier James.

Kull står for halve elektrisitetsproduksjonen i USA, og er en av landets største energireserver. Tenaska mener at det er mulig å fortsette å bruke kull hvis man fanger CO2-utslippene.



Henter ut mer olje

Trailblazer skal levere CO2 til økt oljeutvinning (EOR) i oljefeltene i Texas’ Permian Basin.

Kraftverkets 5,2 millioner tonn CO2 vil gi rundt 11,5 millioner fat økt produksjon årlig.

Kun 35 prosent av olje i disse feltene blir utvunnet, ifølge en rapport som Advanced Resources International har laget for det amerikanske energidepartementet. Ekspertene mener det er mulig å hente ut 21 milliarder fat ekstra ved bruk av EOR.

– Det er absolutt et marked for å selge CO2-en vår her, sier James.

ILLUSTRASJON.

Krever offentlig støtte

Prosjektet skal finansieres på tre ulike måter. Først og fremst skal elektrisiteten fra kraftverket selges. For det andre skal Tenaska skal selge CO2 til økt oljeutvinning. Det tredje området er offentlig støtte.

Hittil har ikke Tenaska fått dette, men de kommer til å trenge det.

– Vi vil ikke si noe om hvor mye, sier James.

Kongressen diskuterer for tiden lover som kan gi skatteinsentiver til selskaper som fanger CO2. Siden kullstatene er fordelt mellom begge partier, håper Tenaska at Kongressen kan enes om støtteordningene.



Jobber med tillatelser

Nå søker selskapet om utslippstillatelse til luft hos Texas Commission on Environmental Quality, og søker om tillatelse til å bruke en god del vann.

– Vanligvis trenger slike kullkraftverk 10 million fat vann årlig. Vårt kraftverk bruker derimot en luftavkjølt kondensator i stedet for vannavkjøling. Vi trenger derfor bare en million fat vann årlig. Vi har en avtale med en miljøvernorganisasjon om bruk av denne teknologien, sier James, som håper å være i gang i 2016.

– Det er mye som gjenstår, så det er vanskelig å si nå. Det vil ta fem år fra vi begynner å bygge. Det er tidligst mulig i 2016, sier Jeffery James.

ILLUSTRASJON.

Er tidlig ute

Teknisk Ukeblad ble tipset om prosjektet under et møte med australske Global CCS Institute, som koordinerer alle CO2-fangstprosjekter i verden.

Tenaska er fornøyde med at instituttet regner Trailblazer som ledende.

– Det er flott å bli anerkjent som en «early mover» av det globale CCS-instituttet. Vi håper å kunne hjelpe til med å gjøre «post combustion»-fangstteknologien mer tilgjengelig, og at vi kan fortsette å bruke våre store kullressurser til å produsere elektrisitet her i USA, sier Jeffery James.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.