SUKSESS MED ERTER: Daglig leder i AgriMarin Production, Olav Marvik, og kommunikasjonsdirektør Tove Rasmussen, er stolte over hvordan teknologien til AgriMarin klarer å separere næringsstoffene i ertene slik at disse blir utnyttet maksimalt. (Bilde: Truls Tunmo)
SEPARERING: Det er inne i denne maskinen at ertenes næringsstoffer blir separert på molekylært nivå. (Bilde: Truls Tunmo)
SIKTER HØYT: Olav Marvik sikter høyt med Felleskjøpet Rogaland Agder i ryggen. Nå satser AgriMarin også på den menneskelige næringsmiddelindustrien. (Bilde: Truls Tunmo)
OLAV MARVIK (Bilde: Truls Tunmo)
(Bilde: Tove Rasmussen)

Erter på seg fiskemelprodusentene

  • Industri

AgriMarin Production AS

Felleskjøpet Rogaland Agder (FKRA) står bak satsingen på drøyt 100 millioner kroner.

Kommersiell produksjon startet i september 2007.

Bruker en spesiell separeringsteknologi som muliggjør en bedre næringsutnyttelse av de forskjellige fraksjonene i ertene.

Ertene kommer hovedsakelig fra Frankrike og Canada.

Satser nå også mot human næringsmiddelindustri.

Stavanger: I fjor høst startet produksjonen hos AgriMarin Production i Stavanger med Felleskjøpet Rogaland Agder (FKRA) i ryggen.

Dermed var en nyskapning innen råvareprosessering skapt.

– Hovedideen bak hele prosjektet var å levere et vegetabilsk proteinråstoff som erstatning til dagens fiskemel. Ingrediensene som i dag brukes i fiskemel, er rett og slett ikke bærekraftige fordi det ikke er nok fisk i havet. Dessuten er det lettere å sikre kvaliteten på erter enn på fisk, sier daglig leder i AgriMarin Production, Olav Marvik.





Jomfruelig

Ifølge Marvik og kommunikasjonsdirektør Tove Rasmussen, er fabrikken i Hillevåg utenfor Stavanger sentrum den eneste i sitt slag i verden.

– Det startet egentlig som et EU-prosjekt i 1998. Partnerne Codrico og Harald Mathisen AS fikk støtte til teknologiutviklingen av EU. Fra 1998 til 2006 ble det utført produkt- og teknologitesting, og i 2006 tok styret i FKRA beslutningen om å etablere en ny fabrikk på Felleskjøpets arealer i Hillevåg, sier Marvik.

Kort byggetid

Byggearbeidene skjedde i rekordfart, og allerede i juni i fjor sto fabrikken ferdig.

– Den kommersielle produksjonen startet i september. Nå er kapasiteten å foredle mellom 90 000 og 100 000 tonn råvarer samt produsere 18 000-20 000 tonn proteinråstoff årlig. På stivelsesråstoff skal vi greie ca. 70 000 tonn i året, sier Marvik.





Separeringsteknologi

Det er i prinsippet en enkel teknologi AgriMarin benytter for å skille stivelse (karbohydrater) fra proteinet i ertene.

– Vi skiller disse produktene ved hjelp av luft. Fordi stivelsesmolekylet er tyngre enn proteinmolekylet, klarer vi å skille disse stoffene med vindsikting eller såkalt separeringsteknologi. Det er en kombinasjon av høy hastighet, sentrifugalkraft og luft som skiller de forskjellige molekylene i ertene fra hverandre. Hemmeligheten er at vi klarer å skille fraksjonene i ertene så godt, at vi får en betydelig verdiøkning i de forskjellige fraksjonene, forklarer Marvik.





Til mennesker

Nå ser AgriMarin store muligheter for å bruke teknologien også til å produsere næringstilskudd til mennesker.

– Erter har høyt innhold av protein i tillegg til mye fiber. Nå er vi i dialog med en stor norsk matvareprodusent om leveranse av ertefiber som skal blandes i produktene deres. Produktene skal lanseres i nær framtid, sier Marvik.