IT

Disse gir raskere bredbånd på Sydpolen

Byggeprosjekt på Troll-basen.

Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
17. mars 2013 - 19:55

I løpet av den korte antarktiske sommeren har Kongsberg Satellite Services (KSAT) bygget to nye antenner ved Troll-basen på Sydpolen.

Flere satellittkontrakter har gjort det nødvendig for selskapet å utvide kapasiteten i Antarktis.

Den ene antennen skal ta i mot data fra den amerikanske værsatellitten Suomi NPP. KSAT fikk kontrakten med NASA om å ta i mot data fra denne satellitten i fjor høst.

Les også: Kan gi bredbånd til Nordpolen

Billigere løsning

 – Vi skal ta i mot data fra denne satellitten både på Svalbard og i Antarktis, forteller administrerende direktør Rolf Skatteboe i KSAT.

Den andre antennen skal kommunisere med Telenors nye satellitt Thor7. Dette er en vanlig kommunikasjons satellitt som sender data hjem til Norge.

Fordi mange av satellittene KSAT tar i mot data fra, passerer i bane nesten samtidig over Antarktis, måtte selskapet bygge ut mer kapasitet.

– Fordelen med å ta i mot data på Sydpolen og på Svalbard, er at du kan snakke med disse satellittene hver gang de kommer rundt jordkloden, sier Skatteboe.

Skulle man etablert tilsvarende stasjoner andre steder, ville man trengt langt flere. Så ved å ha stasjoner på Svalbard og i Antarktis, blir det billigere.

Les også: Dette er Telenors nye supersatellitt

Fraktet på slede

Selve byggingen av antennene er gjort av LNS Spitsbergen.

 – Vi har god hjelp av LNS. De har bygget to antenner på kortere tid enn NASA har brukt på å reparere en, forteller Skatteboe.

– Det krever god planlegging. Dersom du har glemt noe verktøy, så er det ingen steder å få kjøpt nytt, sier han.

Alt må skje på noen få sommermåneder fra slutten av november til midten av februar. Nå står det hele ferdig og fjernstyres fra Tromsø.

Delene til antennene ble sendt fra Tromsø med skip. Fra iskanten i Antarktis måtte delene fraktes videre på slede inn til Trollbasen som ligger 250 kilometer fra kysten.

Les også: Raskere fiber til halv pris

Ekstrem kulde og vind

En av underleverandørene, Proffpartner kan fortelle at byggeprosjekter på 72 grader sør ikke er bare bare. De leverte fundamentene til de to nye satellittantennene ved Trollbasen.

Utstyret må dimensjoneres for å takle temperaturer ned til minus 60 grader celsius og vindhastigheter opp til 75 meter i sekundet.

I oktober leverte Proffpartners spesialavdeling i Tønsberg 12 containere med en stor mengde verktøy, sveiseutstyr og festemateriell sammen med fundamentene til Trollbasen.

 – På Antarktis må alt være veldig tett, der det skal være tett. Snøen pakker seg på en helt annen måte på grunn av de ekstreme værforholdene. Vindstyrken gjør at det blåser småstein over bakken og vibrasjonene fra vinden påvirker konstruksjonene, forteller Hans Roger Borgersen, avdelingsleder i spesialavdelingen til Proffpartner.

Les også: Billigere nettforbindelse for bedrifter

Permafrost

Alt må også fundamenteres slik at det ikke påvirkes av permafrost. Stålet i konstruksjonene må også være beregnet for lave temperaturer.

 – Leveransene til slike avsidesliggende steder som Antarktis krever forståelse for hvordan vær og temperaturer påvirker materiellet, sier Borgersen.

I tillegg må man ha kontroll på alle forsendelsene. Å ettersende utstyr er en kostbar affære.

– Først og fremst må utstyret vært enkelt å montere under dårlige forhold, sier Borgersen.

Antennene er montert gjennom den antarktiske sommeren, når det er lyst hele døgnet og til tider gode værforhold. Selskapet har lang erfaring med leveranser til kalde strøk, blant annet har de samarbeidet med LNS om flere leveranser til Svalbard.

Les også:

Her er verdens første forskningsstasjon på ski

Super-wifi rekker mange kilometer  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.