INDUSTRI

Bekymret for oljepengebruken

Camilla Aadland
5. mai 2010 - 10:34

Han viser til at industriens 270.000 ansatte sysselsetter en million arbeidstagere blant underleverandører og i annen virksomhet.

– Når servicesektoren i Norge vokser, er det fordi vi outsourcer mer av virksomheten og konsentrerer oss om kjernevirksomheten, sa Sørlie, som også er administrerende direktør i Borregaard, på Industrikonferansen i går.



Innovasjon viktig

Han understreket at det ikke er nok med kostnadsforbedringer, men at innovasjon også er viktig.

– Industrien er for viktig for Norge til at vi ikke skal ha konkurransedyktige rammebetingelser. Det er viktig med et samspill mellom det industrien skal ta seg av, som er innovasjon, og det myndighetene skal ta seg av, som er konkurransedyktige betingelser, fremholdt Sørlie.



Mindre til det offentlige

Han trakk frem at bruken av oljepengene er en bekymring i industrien.

– Lite går til rammebetingelser for industriell utvikling. Det aller meste går til "øvrig bruk" - som er det offentlige. Intensjonen var å bruke pengene til å investere i verdiskaping, men de har i praksis gått inn i de offentlige budsjettene. Det er bakgrunnen for at vi er bekymret for hollandsk syke, sa styrelederen i Norsk Industri.



– Den neste NSB-saken

Temaet for konkurransen var nemlig hollandsk syke, altså om offentlig sektor har blitt for stor, samtidig som verdiskapingen i konkurranseutsatt sektor ikke er stor nok til at det er bærekraftig over tid.

Sørlie hadde en smørbrødliste for hva han mener myndighetene kan bidra med, blant annet økt satsing på realfag, mer støtte til forskning og utvikling, satsing på samferdsel, infrastruktur og kraftforsyning.

– Overføring i strømnettet kan bli den neste NSB-saken. Det er et område hvor man har forsømt seg i lang tid, fremholdt Sørlie.

Finansminister Sigbjørn Johnsen lover investeringer til både vei og jernbane, i tillegg til satsing på barnehage og skole.
Finansminister Sigbjørn Johnsen lover investeringer til både vei og jernbane, i tillegg til satsing på barnehage og skole. TROND GRAM

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Viktig med krafttilgang

Finansminister Sigbjørn Johnsen er enig i flere av tingene Sørlie peker på.

Han fremholdt at handlingsregelen skal overholdes og fortalte at regjeringen jobber med å sikre industrien tilgang på kraft.

– Vi må gjøre kraftforsyningen mindre sårbar. Det er viktig å ha kraftlinjer slik at vi unngår å komme i den situasjonen i fremtiden som vi så i vinter, sa finansministeren.



Er i gang

Regjeringen har lovet en garantiordning på 20 milliarder, som skal gjøre det lettere for industrien å inngå langsiktige kraftkontrakter. Denne lar imidlertid vente på seg.

– Den må først notifiseres for Esa. Vi er godt i gang med det arbeidet, sa Johnsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.