INDUSTRI

Begynner gulljakten i nord

ÅPNET GRUVEN: Her i Sydvaranger har man startet opp igjen driften. Og regjeringen håper å finne flere lovende mineralforekomster. Neste uke begynner Norges geologiske undersøkelser (NGU) en større geofysisk kartlegging av Nord-Norge, for å finne blant annet gull, kobber, nikkel og jern.
ÅPNET GRUVEN: Her i Sydvaranger har man startet opp igjen driften. Og regjeringen håper å finne flere lovende mineralforekomster. Neste uke begynner Norges geologiske undersøkelser (NGU) en større geofysisk kartlegging av Nord-Norge, for å finne blant annet gull, kobber, nikkel og jern. Bilde: CAMILLA AADLAND
Kjetil Malkenes Hovland
1. juni 2011 - 12:47

Det er Nordland, Troms og Finnmark det handler om for Norges geologiske undersøkelse (NGU) akkurat nå.

Neste uke begynner de jakten på gull, nikkel, jern og kobber med omfattende geofysiske målinger av 25.000 kvadratkilometer i de nordligste fylkene.

Metall- og mineralprisene er rekordhøye, og en del metaller er det mangel på. En rekke nye og gamle gruver åpnes nå i Sverige og Finland. Her i landet er Sydvaranger gruver gjenåpnet, og det jobbes med å starte opp kobbergruven Nussir. Og jakten på flere ressurser er i gang.

Metall- og mineralprisene er rekordhøye, og en del metaller er det mangel på. En rekke nye og gamle gruver åpnes nå i Sverige og Finland. Her i landet er Sydvaranger gruver gjenåpnet, og det jobbes med å starte opp kobbergruven Nussir. Og jakten på flere ressurser er i gang. KARTLEGGER: Dette er områdene som NGU skal kartlegge i løpet av 2011. Det vil bringe dekningen av Norges geologi med høyoppløselige data opp fra 14 til 21 prosent.

Begynner i Troms

Helikopteret tar av sent i neste uke for å kartlegge Mauken-området i Målselv i indre Troms. Det skal også gjøres arbeid på bakken i Sortland i Vesterålen. I løpet av året skal NGU også kartlegge Repparfjord i Kvalsund kommune i Vest-Finnmark, øya Vanna i Karlsøy i Troms og Rombak ved Narvik nord i Nordland. Totalt utgjør områdene rundt 4000 kvadratkilometer.

Det gjøres også flyundersøkelser i sommer. Flyene dekker 21.000 kvadratkilometer fra Alta til Grense Jakobselv i Finnmark og skal gjøre målinger over Sør-Varanger og i området Lakselv-Tana-Karasjok, og senere Alta-Reisa-Kautokeino.

Det som måles er magnetisme, radioaktivitet og elektrisk ledningsevne. Sammen med geokjemiske og geologiske data skal dette gi forskerne god oversikt over hva som skjuler seg i berget.

Nye analyser

Det kommer også en bonus fra tidligere forskningsinnsats den 16. juni, lover NGU.

Da offentliggjør de ferske analyser av rundt 2200 gamle jordprøver fra morenemateriale i de tre nordligste fylkene. Her har man lett etter andre grunnstoffer enn tidligere, blant annet sjeldne jordarter som brukes i grønn teknologi som vindmøller og hybridbiler, og som verden hungrer etter.

NGU har fått 100 millioner kroner over fire år for å kartlegge nordområdenes geologi. Det trengs, for vi har langt dårligere geologisk oversikt enn svenskene og finnene. Finnene har høyoppløselige kart over 100 prosent av sin geologi, Norge bare 14 prosent.

Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.