INDUSTRI

– Ikke vent i klimasaken

BLIR KLIMAPARTNER: Her blir selskapet Kitron partner i klimaklyngen i Aust-Agder, som ønsker å forberede bedriftene på lavutslippssamfunnet. Fra venstre Svein Tveitdal i GRID Arendal, adm.dir. Dag Songedal i Kitron og fylkesordfører Laila Øygarden.
BLIR KLIMAPARTNER: Her blir selskapet Kitron partner i klimaklyngen i Aust-Agder, som ønsker å forberede bedriftene på lavutslippssamfunnet. Fra venstre Svein Tveitdal i GRID Arendal, adm.dir. Dag Songedal i Kitron og fylkesordfører Laila Øygarden. Bilde: Kitron
Kjetil Malkenes Hovland
12. nov. 2009 - 07:18

– Vi er det største regionale klimanettverket i landet, sier Svein Tveitdal ved miljøinformasjonssenteret GRID Arendal til Teknisk Ukeblad.

Den skjeggete sørlendingen er en av initiativtakerne til Klimapartner i Aust-Agder, en «klimaklynge» som samler fylkeskommunen, Arendal kommune og 21 bedrifter med til sammen 6000 ansatte og sju milliarder kroner i omsetning.

Målet er at næringslivet på Sørlandet skal ligge først i løypa fram mot lavutslippssamfunnet.

– Skal man få til det klimapanelet og politikerne sier av utslippskutt, kan omstillingen komme raskt. Bedrifter som henger etter vil få det tøft, akkurat som USAs bilindustri, sier Tveitdal.



– Ønsker å forberede seg

Han mener det er sterk vilje i næringslivet til å forberede seg på lavutslippssamfunnet. Men mange venter på at noen skal ta ledelsen. Andre skjønner ikke hva de står overfor.

– Jo mer kunnskap politikere og næringsliv får, jo mer action blir det. Jeg er veldig positivt overrasket over interessen. Kommer det en plattform, er bedriftene veldig interesserte i å være med, sier Tveitdal.

Rikspolitikerne og staten har derimot ikke tatt noen ledelse så langt, mener «klimaveteranen» som har fulgt klimapolitikken tett i tjue år.



– Staten gjør lite

– Staten gjør utrolig lite. Det er for eksempel 1600 bedrifter som er sertifisert som Miljøfyrtårn. Bare en håndfull av disse er statlige, sier han.

– Hvorfor det?

– Godt spørsmål. Det virker som de ikke klarer å «walk the talk».



Vil utvide klyngen

Nå ønsker Klimapartner-nettverket å få med seg Vest-Agder og Kristiansand, slik at hele landsdelen er forberedt på det som måtte komme av omstillinger og klimatiltak framover.

Bedriftene i klyngen regner nå på klimafotavtrykkene sine. Mange kjøper kvoter for å kunne markedsføre seg som klimanøytrale.

– Disse bedriftene ønsker at staten skal stille strengest mulig krav. For da ligger de godt an, sier Tveitdal.

– Men er dette noe for alle bedrifter?

– Det varierer. Men bedrifter bør sette seg inn i markedet for varer og tjenester i lavutslippssamfunnet. Sover du i timen nå, kan det gå dårlig, sier Tveitdal.



Omstiller nedenfra

Klyngen teller nå bedrifter som Kitron, Skanska, Nettbuss Sør, Statens Vegvesen og Asplan Viak. Fylkeskommunen er blitt klimanøytral.

Arendal kommune ønsker å redusere klimautslippene med 90 prosent innen 2017, med «ren» strøm, ny bilpark og skifte av oljefyrer til 30-40 mill. kroner.

Som i mange andre land begynner klima-omstillingen nedenfra.

– Bedriftseierne er fornuftige folk. I USA går byer og næringsliv foran og pålegger seg selv reduksjoner for å tilpasse seg den framtida de vet kommer. De som gjør det, får en tjuvstart, sier Tveitdal.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.