KRAFT

– Ikke optimalt at kraftbransjen preges av én stor aktør

Agder Energi vil ha mer konkurranse.

Restrukturering i kraftbransjen gjennom fusjoner må til for at Statkraft skal få jevnbyrdige konkurrenter, mener Agder Energi.
Restrukturering i kraftbransjen gjennom fusjoner må til for at Statkraft skal få jevnbyrdige konkurrenter, mener Agder Energi. Bilde: Scanpix
Øyvind LieØyvind LieJournalist
30. mai 2014 - 13:35

Strukturen i kraftbransjen fremmer ikke virksom konkurranse, skriver Agder Energi i et brev til Olje- og energidepartementet.

«Statkraft er i en egen divisjon når det gjelder volumet i norsk kraftproduksjon. Et godt stykke bak Statkraft finnes en mindre gruppe regionale kraftkonserner, og et langt stykke bak disse igjen finnes et betydelig antall mindre kraftselskaper», heter det i brevet, som Teknisk Ukeblad har sett.

Brevet er et innspill til temaer de mener den nye energimeldingen bør behandle.

«Det sier seg selv at det ikke er en optimal konkurransesituasjon i en bransje som preges av en svært stor aktør, en håndfull langt mindre aktører og et omland av svært små aktører. Dette forsterkes av omfattende krysseierskap i bransjen», skriver selskapet videre.

Konkurransetilsynet har tidligere foreslått å Konkurransetilsynet vil dele opp Statkraft .

Les også: – Sverige får mer vindkraft enn Danmark

Ønsker jevnbyrdighet

Agder Energi mener nasjonale markeder med virksom og god konkurranse normalt kjennetegnes av jevnbyrdighet mellom tre-fire aktører som er i stand til å utfordre hverandre.

«Et slikt bilde i kraftbransjen, med flere og sterkere nummer 2- og nummer 3-aktører bak Statkraft, ville trolig bidra vesentlig til å fremme virksom konkurranse, til fordel for forbrukerne, selskapene og eierne», heter det i brevet.

Derfor bør energimeldingen ifølge selskapet gjennomgå og gi anbefalinger om konkurranseforholdene i bransjen, og basere dette på en utredning fra konkurransemyndighetene.

Les også: GE «opererer» rotorbladene på vindturbinene sine

Eies av Statkraft

Agder Energi er landets tredje største energiprodusent. Statkraft eier 45,5 prosent av selskapet, mens kommunene på Agder eier resten.

Kommunikasjonsdirektør Christian Altmann i Agder Energi understreker at Agder Energi ikke ønsker et svekket Statkraft.

– Det vi ønsker er sterkere nummer to-selskaper, at gapet mellom disse selskapene og Statkraft er mindre enn i dag. Svaret på dette er en restrukturering i bransjen blant annet gjennom fusjoner. Vi ønsker et sterkt Statkraft, vårt poeng er ikke at Statkraft ikke skal få vokse, sier Altmann til Teknisk Ukeblad.

Agder Energi skriver i sitt brev at dersom bransjen skal kunne effektiviseres gjennom restrukturering, trenger den en ny runde med politisk tilrettelegging.

«Dette er et tema vi mener bør være sentralt i stortingsmeldingen», skriver selskapet.

Les også:

Fiasko for norsk havvind

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Strengere vannkrav kan gi flere vindmøller  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.