OLJE OG GASS

IEA spår meget stramt oljemarked

dr. Fatih Birol  er sjefsøkonom i IEA og leder av World Energy Outlook.
dr. Fatih Birol er sjefsøkonom i IEA og leder av World Energy Outlook. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
19. nov. 2007 - 21:39

Sjeføkonomi i det internasjonale energibyrået IEA, Dr. Fatih Birol, spår en dramatisk utvikling i olje- og gassmarkedene.

– Vekstraten i økonomiene er sterkere enn ventet. Våre tidligere prognoser for Kina og India har vært en årlig vekst på seks prosent. Den er nær dobbelt så stor. Hver tredje dollar som investeres i kraftproduksjon investeres i Kina eller India, sier Fatih Birol.

IEA mener at olje vil bety mest for utviklingen de neste 25 årene, deretter vil kull ta over. Det er den raske veksten i elektrifiseringen i de to folkerike landene i Asia som bidrar til så sterk etterspørsel etter energi, i tillegg til at antall privatbiler i Kina vokser enormt. Dette medfører økt etterspørsel etter olje for transport.



Kan ikke tilfredsstille etterspørselen

Nå er det 20 biler per 1000 innbygger i Kina. I 2030 vil det være 140. I Europa er tilsvarende tall 680 mens den i USA er på 830 biler per 1000 innbygger. Allerede i 2015 vil personbilsalget i Kina være større enn i USA. Alt dette trenger olje.

– Behovet for olje øker med 37,5 millioner fat olje per dag frem til 2015, mens den økte produksjonen ikke er på mer enn 25 millioner fat. Dette vil gi et meget stramt oljemarked, mener Birol. Han tror ikke at vi i vesten er villige til å redusere vår bruk av privatbiler, men at vi må finne tekniske løsninger som bidrar til år redusere forbruket ved mer energieffektive tiltak i motorer og i energibruk.

– Hver annen kvadratmeter hus som bygges er i Kina. Der mangler byggeforskrifter om isolasjon, energiforbruk og annet. Resultatet er en enorm energisløsing i bygningsmassen på grunn av lav kvalitet på husene, sier Birol.

USA og Europa må handle

Hun understreker at utviklingen ikke kan kalles bærekraftig. Veksten i energiproduksjonen vil forsterke klimaendringene.

– Det er først og fremst USA og Europa som må ta på seg skylden for dagens situasjon. Disse landene må ta på seg ansvaret for å redusere CO 2-utslippene. Samtidig må Kina og India forstå at de også må bidra til at utviklingen ikke kommer ut av kontroll, selv om utslippene per person er små i forhold til USA og Europa i dag. Kina har allerede verdens største utslipp av CO 2. I 2030 vil utslippet av klimagasser i Kina være like store som i USA per person. Derfor er det for sent å handle da. Det haster med å komme til enighet, slår Birol fast.



Må redusere, ikke øke

IEAS prognoser viser at dersom intet gjøres vil utslippet av CO 2 nå 42 milliarder tonn i 2030, mot dagens nivå på 27.

– Vi må ned i 23 milliarder tonn for å tilfredsstille Kyoto-protokollen. Det må gjøres med bedre energieffektivitet, CO 2-håndtering (fangst og lagring), bygge ut atomkraft, fornybar energi og mer effektive elektriske systemer (belysning, luftkondisjonering etc.), sier dr., Fatih Birol.



De politiske prosessene for trege

– Jeg frykter at det tar for lang tid å gjennomføre tiltak som monner. De politiske prosessene både i FN og i landene klarer ikke å holde tritt med utviklingen av utslipp. Jeg frykter at klimadebatten på Bali vile ende ut i langvarige diskusjoner. Vi må få de store energiselskapene verden over til å ta tak i problemstillingene og gjøre noe med det. Det nytter ikke å vente på konsensus fra all verden politikere, sier Thomas Palm i Zero i en kommentar.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.