BYGG

Idrettshaller kan være dødsfeller

Valhall i Oslo, etter forsterkninger av fagverksbuene. De vertikale stagene er montert i ettertid. Undergurtene er fylt med høyfast betong.
Valhall i Oslo, etter forsterkninger av fagverksbuene. De vertikale stagene er montert i ettertid. Undergurtene er fylt med høyfast betong. Bilde: KNUT STRØM
Joachim Seehusen
26. mars 2007 - 10:19

Statens Bygningstekniske Etat, BE, frykter at norske haller kan rase sammen.

– Ja, ved uheldige snø- og vindforhold er det helt klart haller som kan kollapse, sier Gustav Pillgram Larsen, assisterende direktør i BE.

Mangler oversikt

Det er flere hundre haller, både idrettshaller og industrihaller, med buetak, og mange av dem kan være underdimensjonert.

Det finnes ingen oversikt hverken over hvor mange de er, hvor de er, eller hvilke skader takkonstruksjonene kan ha blitt utsatt for under snørike vintere.

70-tallshaller

– Ja, jeg er enig i at det er haller som kan rase under uheldige forhold. Mange av hallene ble bygget på 70-tallet da kravet kun var at det skulle tåle 150 kg per kvadratmeter, sier Even Lønnheim, adminsitrerende direktør i Norges største hallbygger, Lønnheim Entreprenør AS.

De to får støtte fra professor Kolbein Bell ved Institutt for konstruksjonsteknikk.

– Det er nok underdimensjonerte haller i Norge som kan rase under uheldige forhold. Professor Bell står bak en undersøkelse om Valhall i Oslo som førte til omfattende forsterkninger.

Uvitende eiere

Også Øystein Løset som sitter i ekspertpanelet til Rådgivende Ingeniørers Forening hever en advarende pekefinger.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Det er grunn til å tro at flere haller er for dårlig dimensjonert, og noen bør absolutt se på dem, sier Løset. Han frykter også at mange halleiere ikke er klar over at hallene kan tåle langt mindre snølast enn forutsatt.

Oppfølging

BE, sendte i 2003 ut brev til samtlige norske kommuner hvor de ba om at buehaller måtte undersøkes. Der ble det også understreket betydningen av å måke takene.

– Jeg kan ikke si vi er trygge på at dette er fulgt opp. Når vi går ut med slike advarsler har de en tendens til å forsvinne i et stort vakum, sier Gustav Pillgram-Larsen. Han forteller at BE knapt fikk noen tilbakemeldinger på advarselen.

Fra vondt til verre

Men måking kan være med på å utløse sammenbrudd, hvis den ikke gjennomføres korrekt. Buehaller er svært utsatt for skjev lastfordeling og tåler slikt dårlig.

– Store haller er nesten umulig å måke. Er man ikke veldig påpasselig og måker korrekt kan man gjøre vondt verre fordi man innfører skjevlast, sier Bell.

Eksempel

– Ja, det var vel et tak som raste på Sørlandet nå i vinter fordi snøforholdene var så ille at måkingen måtte avbrytes, og det var innført skjevlast, sier Pillgram Larsen.

En rapport laget av Statens Bygningstekniske Etat i 2003 viste at flere halleiere ikke engang var klar over at hallene måtte måkes.

Måking blir også vanskeliggjort av at mange tak helt mangler mulighet for å sikre de som måker. Det finnes ingen mulighet til å feste sikkerhetswire for personellet.

Leveres med instruks

Det bekrefter Even Lønnheim .

– Det er ikke vanlig å implementere det i takkonstruksjonen, det bør man nok vurdere. Det avhenger av hvordan byggherren planlegger. Vi får sjelden forespørsler om å innstallere sikringsrodninger, sier Lønnheim. Han sier selskapet alltid leverer instruks om når og hvordan takene skal måkes.

– Men kundene er ikke flinke nok til å sette det i system, sier han.

Farlige ombygginger

Modifiseringer, ombygginger og etterisolasjon kan også få katastrofale følger, advarer Øystein Løset hos Dr. techn. Olav Olsen. Løset sitter i Rådgivende Ingeniørers ekspertpanel. – Det er ikke sikkert forutsetningene som lå til grunn for beregning av taket, gjelder lenger.

Løset nevner påbygg som et typisk eksempel på en endring som kan føre til opphoping av snø. Etterisolering kan også få fatale følger for sikkerheten. – Haller med tynne tak kan være prosjektert med varmetap som fører til at snøen smelter og renner bort. Hvis halltaket blir isolert vil ikke lenger snøen forsvinne, men samle seg på taket, sier Løset.

– Skårerhallen knelte nettopp på grunn av ombygging. Takplatene ble skiftet ut noe som resulterte i at snøen kunne ikke lenger skli av som forutsatt, bekrefter Pillgram Larsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.