FORUM

«I Norge betaler de ti ganger hva vi betaler for bensin»

KRONIKK: Tidligere kommandør ber Saudi-Arabia gjøre som Norge.

Saudi Aramcos toppsjef, Khalid Al-Falih besøkte ONS i Stavanger.
Saudi Aramcos toppsjef, Khalid Al-Falih besøkte ONS i Stavanger. Bilde: Roald Ramsdal
2. sep. 2014 - 09:41
  • Av Abdulateef Al-Mulhim tidligere kommandør i den saudiarabiske marinen, og jobber nå for selskapet SaudConsult. Han er spaltist for nettsiden arabnews.com, der denne kronikken opprinnelig ble publisert.

Norge har olje og gass. Det er deres brød og smør. Slik er det også med Saudi-Arabia. Vi har også olje og gass, men hos oss er det ikke bare brød og smør, men også vår dessert.

Sagt med andre ord: I Saudi-Arabia bruker vi den store fortjenesten fra energisektoren til å bygge landet.

Men vi overskrider våre prosjekter og kaster bort store deler av det vi henter ut fra vår snart uttømte inntektskilde.

Mislykkes

Olje ble oppdaget i Saudi-Arabia i 1938 og vi mislykkes fortsatt i å finne måter å variere inntektskildene våre på. Vi har til og med feilet i å skape oljeeksperter og strateger.

Vi er det viktigste olje- og gassproduserende landet i verden og våre analytikere får sine analyser fra vestlige analytikere.

Saudi-Arabia er ett av de eneste – om ikke det eneste – landet i verden som kan produsere 12 millioner fat hver eneste dag, 365 dager i året, uten problemer.

For noen dager siden ble ONS-konferansen holdt i Stavanger, Norge. Vårt kongerikes største ekspert, Saudi Aramcos toppsjef Khalid Al-Falih, var representert på konferansen.

Da kom jeg til å tenke på tidligere artikler jeg har skrevet. Den ene heter: «Hva norske Statoil gjorde, som Saudi Aramco ikke kunne» og «Kongeriket trenger en tenketank for oljeindustrien».

Les også: Verdens største oljeselskap har bygget en bil som lagrer eget CO2-utslipp

Som nordmenn har gjort

Gjennom konferansen uttrykte Saudi Aramco-toppsjefen sine bekymringer for økte kostnader i industrien og globale konflikter som kan resultere i mangel på oljeleveranser på lang sikt dersom selskapene mislykkes i å gjøre «forsvarlige og godt timede investeringer».

Kanskje gjelder dette for resten av verden. Hva betyr det for Saudi Arabia og hvordan skal vi definere «forsvarlige og godt timede investeringer»?

På konferansen fortalte Saudi Aramco-sjefen at det vil være titalls milliarder dollar i investeringer fremover, men at det riktige nå er at Saudi-Arabia gjør som nordmenn har gjort i lang tid.

Det er å minske avhengigheten av oljerikdommen ved å finne måter å diversifisere inntektene og etablere et transparent fond for våre kommende generasjoner.

I dag er kongerikets eneste alternativ den petrokjemiske industrien. Og det er sant at vi har en av de største petrokjemiske industriene i verden, men det har sin pris.

For det første: Det er knyttet til olje- og gassindustrien. For det andre: Det er en industri som skader miljøet.

Les også: Se bildeserien fra oljemessen ONS 2014

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Må respektere velstanden

Det er også andre ting man kan lære av nordmennene bare ved å gå eller kjøre gjennom gatene deres.

Du ser ikke kjempedyre biler kjørt av tenåringer. Med andre ord, vi må lære våre unge å respektere den velstanden vi har i dag. Vi må lære dem ikke å sløse det bort.

For øyeblikket er det ikke nødvendig å øke oljeproduksjonen. I stedet er det viktig at vi kutter egne utgifter. Det kan virke som vi overdriver våre utviklingsplaner, og med megaprosjekter og unødvendige prosjekter åpner vi dørene for korrupsjon og misbruk av offentlige midler.

Olje og gass er svært viktig for Saudi Arabia. Nå brenner vi det for å kjøle ned hjemmene og bygningene våre. Vi subsidierer mange strategiske råvarer som for eksempel elektrisitet, drivstoff og svært dyrt avsaltet vann.

I Norge betaler de ti ganger hva vi betaler for bensin.

Til slutt, Saudi Arabias energieksperter: Les mine lepper. Se på Norge og gjør det på deres måte. Oljen vil ikke være her for alltid, og vi har framtidige generasjoner å se etter.

Oversatt av Lars Taraldsen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.