NETTARKIV

Hydros tunge lettmetallkamp

Truls Tunmo
1. aug. 2007 - 13:15

I juli var avtalen med Qatar Petroleum i boks. Anlegget i Qatalum blir verdens største aluminiumverk. Hvis det går etter planen, vil Qatalum etter byggetrinn to produsere 1,2 millioner tonn aluminium årlig. Foreløpig er totale innvesteringer på 4,8 milliarder dollar. Eivind Reiten kan slå seg på brystet.

– Dette vil være en viktig bidragsyter til Hydros vekst, og vil i betydelig grad bedre vår konkurransesituasjon, sier Reiten til Teknisk Ukeblad.

En annen særdeles viktig avtale ble nylig inngått med det brasilianske gruveselskapet CVRD som er store på utvinning og videreforedling av bauksitt og alumina.

– Prosjektet planlegges i Belèn i den nordøstlige delen av Brasil. Byggingen starter i midten av 2008, og første trinn skal stå ferdig i første halvdel av 2011. Dette kommer til å bli verdens største aluminaraffineri. Allerede nå har vi i fellesskap med CVRD gjort Alunorte til det som i dag er verdens største, sier Eivind Reiten.

Hydro går inn med 20 prosent av investeringskostnadene i raffineriet i Belèn. Det første av fire trinn er beregnet til 1,5 milliarder dollar.



Utenfor Europa

Mesteparten av både råstoffet og energien til aluminiumproduksjon vil utvilsomt komme fra andre verdensdeler enn Europa.

– Vi ser også på mulighetene som ligger i tilknytning til Karmøy. Alle forutsetninger er på plass der. Det vi mangler er kraft til konkurransedyktige priser. Vi vil utforske muligheter der det er tilgang på energi eller råstoff til internasjonalt konkurransedyktige priser, sier Reiten.

Også i Angola arbeider Hydro med et prosjekt – en etablering av et smelteverk med energitilgang fra vannkraft.

– Vi er kommet et godt stykke på vei, men har noe igjen for å få til endelige avtaler. Her er det eventuelt snakk om å bygge både vannkraftverket og metallkraftverket. Uansett hvordan vi går frem, vil det bli betydelige investeringsbeløp, sier Reiten. Han nevner som en indikasjon på byggekostnadene at metallverket i Qatar koster ca. 22 milliarder kroner. Den årlige kapasiteten vil bli opp mot 600 000 tonn aluminium.



Vokser raskest

Partnerskapet med Qatar Petroleum vil være viktig for Hydro i mange år fremover. Hydro har mer enn 30 års vellykket samarbeid med QP og Qatar. Gulfen er et av de stedene hvor aluminiumindustrien vokser rasket, og Qatar forvalter det som er verdens tredje største gassreserver. Også i Russland kan det bli aktuelt for Hydro å satse.

– Det er kjent at vi har sett på mulighetene i Murmansk, basert på gass fra Barentshavet. Vi har også sett på et prosjekt helt øst i Russland, basert på vannkraft, sier Reiten.



Krig

Ingen aktør har i dag mer enn 11 prosents markedsandel av aluminiumproduksjonen i verden, og det er hard kamp om å komme til topps i aluminiumhegemoniet. Nye aktører i Russland og i Kina er også i ferd med å melde seg på i kampen om aluminiumhegemoniet. Så enorme verdier omfatter verdens aluminiumproduksjon at det australskengelske gruveselskapet Rio Tinto for få uker siden la inn bud på den canadiske aluminiumgiganten Alcan på svimlende 38,1 milliarder dollar i cash. Styret i Alcan har på bakgrunn av budet anbefalt aksjonærene å selge til megakonsernet.

Det har vært spekulert i om Hydro kom til å kaste seg inn i budkampen om Alcan. I så fall ville det ha vært norgeshistoriens største utenlandsoppkjøp med en verdi på rundt 200 milliarder dollar. Men Eivind Reiten vil ikke kommentere disse spekulasjonene.

– Vi kommenterer aldri slike spørsmål, heller ikke i ettertid. Men nå tyder alt på at Rio Tinto vil overta Alcan, sier Reiten, og påpeker Hydros allerede gode samarbeid med Alcan.

– Vi har et omfattende og godt samarbeid med Alcan i flere samarbeidsselskaper, som i Søral på Husnes her i Norge. Dessuten har vi også et godt samarbeid med Rio Tinto, særlig innen alumina.



Kompetanse viktigst

For å være en ledende aluminiumprodusent legger Eivind Reiten vekt på i hovedsak tre ting:

– Det ene er å være teknologisk kompetent. Et aluminiumverk er basert på avanserte produksjonsprosesser, og hvis du ikke behersker disse, vil du ikke klare å være ledende. Dessuten må du også være i stand til å fornye anleggene, og ikke minst møte dagens og fremtidens miljøutfordringer. Men selv om dette er på plass, vil du ikke lykkes hvis du ikke har tilgang på elektrisk kraft og råstoffet alumina til konkurransedyktige vilkår.

For å kunne forsvare Hydros store markedsandeler i første rekke i Europa, må produksjonen økes. Det som Hydro eventuelt må stenge som følge av kraftprisene i Europa må også kompenseres..

– Også internt er det viktig at vi kan vokse, og at vi kan tilby interessante og krevende oppgaver til vårt teknologisk krevende miljø. Men det viktigste er at vi hele tiden forbedrer oss. Vekst vil aldri gå på bekostning av lønnsomhet, poengterer Eivind Reiten.



Skal være ledende

Hydro-sjefen er heller ikke i tvil om selskapets målsetting for fremtiden i aluminiumindustrien som lenge har vært preget av amerikanske Alcoa, canadiske Alcan og Hydro.

– Hydro er, og vil være, et av de ledende selskapene. Industrien og kundene kjenner Hydro som et av de selskapene som alltid vil være «shortlist» når en ordre skal inngås eller et prosjekt vurderes. Vi har denne posisjonen fordi vi har kompetanse i hele verdikjeden, selv om vi nå klart fokuserer på å vokse og satse innen primæraluminium – bauksitt og alumina.





(undersak)



Utelukker ikke tettere samarbeid med Alcan

Arnstein Wigestrand, analytiker i meglerhuset SEB Enskilda, tror muligheten for at Hydro får et tettere samarbeid med enormt store Alcan, er til stede.

– Hydro eier fabrikkanlegg sammen med Alcan, og andre samarbeidskonstellasjoner skal ikke utelukkes, sier Wigestrand.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.