INDUSTRI

Hydro Polymers solgt: - De har fått oss omtrent gratis

Jannicke Nilsen
21. mai 2007 - 11:57

Etter en times varsel fikk ansatte ved Kerling, tidligere Hydro Polymers i Bømle, Telemark, i dag tidlig beskjed om at bedriften er solgt til britiskbaserte INEOS.

De tillitsvalgte har lenge advart mot å la utenlandske eiere overta.

Et skritt igjen

- Vi er lei oss over at vi ikke fikk fullføre det norske petrokjemisporet. Det var bare for ledelsen å gå det siste skrittet. Vi hadde døpt om navnet til Kerling og fått ny logo. Det eneste som manglet var børsnotering og norsk eierskap, sier hovedtillitsvalgt John Øivind Selmer.

LO-forbundet Industri Energi er også svært skuffet over at tidligere Hydro Polymers ikke blir børsnotert, men i stedet havner i utenlandske hender.

Forbundet minner om at det er mindre enn to år siden Statoil solgte Borealis til utenlandske eiere, og at store deler av selskapets aktivitet i Norge nå er lagt ned.

Passiv tilskuer

- Det er vanskelig å se at Stoltenberg-regjeringen har gjort mer for å uttøve aktivt eierskap i denne saken. Det er for lettvint at styret i Hydro får gjennomføre salget med næringsministeren som dominerende eier og passiv tilskuer. Dette salget henger overhodet ikke sammen med regjeringens satsing på videre utvikling av norsk gassindustri og bygging av gassrør til Grenland, sier fagpolitisk leder Frode Alfheim i Industri Energi.

Fagforbudet mener regjeringen i stedet burde satset på å utvikle et slagkraftig norskbasert petrokjemisk miljø i Grenland, og frykter dette nå blir vanskelig.

Næringsminister Dag Terje Andersen er imidlertid ikke like negativ, selv om han inntil kort tid før nyheten ble sluppet, trodde at Hydros polymervirksomhet skulle på børs. Han vil ikke legge for mye vekt på at kjøper er utenlandsk.

Krav

- Vi er kjent med at både salg og børsnotering var alternativene for selskapet. Ineos er kjent som et stort internasjonalt kjemiselskap. Forhåpentligvis vil den nye eieren bidra til industriell vekst, utvikling og satsing på det sterke miljøet i Grenland, sier Andersen i en pressemelding.

Industri Energi krever at næringsministeren førhører seg med Ineos om interessen av å utvikle de norske delene av virksomhetene, spesielt med tanke på forpliktende investeringer i gassrøret til Grenland. Og at han taler arbeidstakernes sak.

Næringsministeren har allerede avtalt et møte med Ineos.

- Jeg vil nå ha et møte med de nye eierne for å få en orientering om deres planer for virksomheten i Grenlands-området. Jeg kommer til å gi klare signaler om hva jeg som næringsminister er opptatt av. Det viktigste nå er at vi får en industriell, aktiv eier som vil videreutvikle det sterke industrielle miljøet i Grenland, sier Andersen.

Skinnprosess?

Selmer sier at de ansatte underveis i prosessen følte det var en reell sjanse for at Kerling kunne bli notert på den norske børsen, men nå er han ikke så sikker lenger.

- Jeg ser egentlig ikke bort i fra at prosessen ble ført for å presse selskapet opp til makspris, sier Selmer.

I dag morges kom meldingen om at INEOS har gitt rundt 5,5 milliarder kroner for Kerling. Hydro Polymers har vært av og på Hydros salgsliste siden 1998 uten at noen kjøpere har slått til.

- Det siste kvartalsresultatet var på 334 millioner kroner. Det er det beste vi noensinne har levert. De har dermed fått oss omtrent gratis, sier han opprørt.

Vil ha nytt møte

Ansatte reagerer ifølge Selmer sterkt på det korte varselet de fikk om allmøtet hvor nyheten ble presentert. Fagforeningene vil be om et nytt møte, hvor framtiden til de ansatte skal diskuteres.

- I hovedavtalen mellom arbeidslivets parter står det at de ansatte skal involveres så tidlig som mulig. Det blir da feil når en kollega har fått inkallingen til møtet en time i forkant. Vi vil ha et nytt møte hvor vi blant annet skal starte drøftingen av hydrobetingelsene, sluttpakker og om ansatte som ikke vil være med i nytt selskap kan få nye arbeidsplasser i Hydro, sier Selmer.

Strategien for fagforeningene framover er likevel å opptre "verdig og dannet", som Selmer beskriver det, og komme i tale med de nye eierne. Frykten for en ny type arbeidshverdag er imidlertid sterkt tilstede.

- Vi frykter en annen bedriftskultur med de nye eierne. Det er ikke dermed sagt at det blir sånn, men vi er glad i vår skandinaviske modell, som kort sagt handler om medvirkning, sier Selmer.

Les også

Hydro Polymers er solgt

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.