INDUSTRI

Hydro får støtte til testceller i Årdal

Vil bruke teknologien i pilotanlegg på Karmøy.

Med støtte fra Enova skal Hydro bygge om fire av disse testcellene i Årdal for å gjøre dem enda mer energigjerrige.
Med støtte fra Enova skal Hydro bygge om fire av disse testcellene i Årdal for å gjøre dem enda mer energigjerrige. Bilde: Tore Stensvold
Øyvind LieØyvind LieJournalist
20. feb. 2014 - 08:11

Pengene skal gå til ombygging av fire allerede eksisterende testceller ved selskapets forskningssenter i Årdal, opplyser informasjonssjef Øyvind Breivik i Hydro til Teknisk Ukeblad.

Hovedelementene i prosjektet er «testing av varmebalanse i ny celledesign, reduksjon av spenningstap og endret strømstyrke», ifølge en protokoll fra et styremøte i Enova.

Les også: Slik kuttet Elkem utslipp tilsvarende 150.000 dieselbiler på rekordtid

Reduserer energiforbruket

Hydro søkte om støtte på 44,6 millioner kroner, og fikk tilsagn på 38,1 millioner kroner. Det utgjør om lag 40 prosent av den totale kostnaden på om lag 90 millioner kroner.

– Dette er en del av arbeidet vårt med å videreutvikle katodedesignet, for å få redusert energiforbruket ytterligere, forklarer Breivik.

Han ønsker imidlertid ikke å gi ytterligere detaljer om teknologiutviklingen.

– Av konkurransemessige hensyn holder vi kortene relativt tett inntil brystet når det gjelder hva vi gjør med designet, men generelt handler dette blant annet om å bedre kunne kontrollere varmebalansen i elektrolysecellene, i tillegg til å redusere elektrisk motstand slik at vi kommer ytterligere ned på energiforbruket, sier Breivik.

Les også: Elkem Solar starter full produksjon

Forbereder Karmøy-satsing

Ombyggingen av testcellene er en del av arbeidet med å videreutvikle den såkalte HAL4e-teknologien til HAL4e Ultra.

– Dette henger sammen med planene om å bygge pilotanlegg på Karmøy. Der ønsker vi hovedsakelig å bygge HAL4e-celler, men i tillegg ta med noen celler av den typen vi nå har fått støtte til å utvikle i Årdal, HAL4e Ultra. Denne er basert på HAL4e, men er enda mer energigjerrig. Vi håper å komme helt ned i et energiforbruk på mellom 11,8 og 11,5 kWh per kilo aluminium produsert, sier Breivik.

Til sammenligning sikter HAL4e ifølge Breivik nå mot 12,3 kWh per kilo aluminium.

– Det er ingen andre i verden som hittil har klart å kombinere et så lavt forbruk med et så høyt produktivitetsnivå som HAL4-e teknologien er designet for, sier han.

Les også: Bare seks av 163 i olje- og energidepartementet er ingeniører

Beslutning i høst

Hydros planer på Karmøy går ut på å bygge 60 nye elektrolyseceller i et nytt pilotanlegg.

Dersom verket realiseres vil det, ifølge selskapet, bli verdens mest energieffektive produksjonslinje, med det laveste miljøfotavtrykket i verden.

Produksjonskapasiteten skal bli om lag 70.000 tonn. Til sammenligning produseres det i dag 190.000 tonn på Karmøy.

Pilotanlegget skal koste 3,8 milliarder kroner, og Hydro har søkt Enova om støtte til 1,8 milliarder kroner. Om Hydro får støtte til prosjektet, og flere andre forutsetninger faller på plass, vil de i høst kunne ta beslutningen om å gå ut i markedet og hente anbud, ifølge Breivik.

Det endelige designvalget for HAL4e Ultra skal ikke tas før våren 2016, mens piloten skal være i drift i 2017.

Roser myndighetene

Breivik sier Hydro er svært fornøyd med støtten fra Enova til teknologiutviklingen i Årdal.

– Det er gledelig at myndighetene legger til rette for å videreutvikle norsk høyteknologisk industri på denne måten. Samarbeidet vi har med Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Miljøteknologifondet og Enova har gjort det mulig å opprettholde et høyt trykk på FOU også gjennom kriseperioden som aluminiumsindustrien har vært gjennom de siste årene, sier Breivik.

Les også:

Dette er de rådende verdensrekordene i fornybar energi

Sparer millioner på å sjekke kraftlinjene med droner

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.