INDUSTRI

Hydro bygger pilotanlegg til 3,9 milliarder

Vil lage aluminium med verdens minste CO2-avtrykk.

Hydro Karmøy, hvor et pilotanlegg til 3,6 milliarder kroner planlegges.
Hydro Karmøy, hvor et pilotanlegg til 3,6 milliarder kroner planlegges. Bilde: Tor Alvseike / Hydro
11. feb. 2015 - 07:34

Hydro skal bruke 3,9 milliarder kroner på utvikling av et energi- og klimaeffektivt fullskala pilotanlegg for aluminiumsproduksjon på Karmøy i Rogaland.

– Karmøy-piloten vil bli den største investeringen i fastlandsindustrien utenom olje og gass på et tiår. Beslutningen viser dermed vår tiltro til den norske teknologiklyngen og Norges framtidige posisjon for bærekraftig produksjon av aluminium i et globalt klimaperspektiv, sier Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg.

Hydro vil gjennom prosjektet forsøke å redusere energiforbruket med 15 prosent per kilo aluminium produsert, sammenlignet med verdensgjennomsnittet, og dermed produsere aluminium med verdens minste CO2-fotavtrykk.

2017

En endelig beslutning for bygging av prosjektet avhenger av at Hydro klarer å sikre det Brandtzæg kaller en robust kraftløsning for teknologipiloten. Han håper å kunne ha avklart tidlig neste år. Mulig oppstart er planlagt tidligst i andre halvår 2017, og den årlige produksjonskapasiteten skal være på om lag 75.000 tonn.

Enova bidrar med 1,5 milliarder kroner av totalbeløpet på 3,9 milliarder kroner. EFTAs overvåkingsorgan ESA har godkjent Enovas støtte.

Les også: EU med grønt lys til statlig milliardstøtte til Hydro

60 elektrolyseceller

Hydro vil bygge et pilotanlegg med 60 elektrlyseceller med en ny teknologi, kalt HAL 4e. Den er blitt testet i et forsøksanlegg i Årdal, og har fungert som forventet.

Nå er tida inne til å ta steget opp til en fullskala pilot.

Lavere energibruk

De 60 nye elektrolyseceller skal gi verdens mest energieffektive produksjonslinje med det laveste miljøfotavtrykket i verden.

I HAL4e skal Hydro presse grensen for energiforbruk ned til 12,3 kilowattimer per kilo produsert aluminium (kWh/kilo), samtidig som produktiviteten ved cellen holdes på et veldig høyt nivå.

Bryter grenser

Hydro vil også teste en versjon av teknologien, hvor målet er å komme helt ned til 11,5 kWh/kg.

I dag ligger verdensgjennomsnittet i overkant av 14 kilowattimer per kilo produsert, med en strømtetthet, og dermed produktivitet, som er mye lavere enn den som Hydro jobber med å realisere. CO2-utslippene skal samtidig ned til omtrent 1,5 tonn per tonn aluminium.

– Borgerlig politikk

Den borgerlige industripolitikken har gjort Hydros satsing mulig, mener Høyres parlamentariske nestleder Nikolai Astrup. Han viser til at regjeringen har styrket Enovas klimateknologifond, og trekker fram det han kaller gode rammevilkår fra myndighetene.

Tirsdag uttalte Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre at Norge må satse mer på klimavennlig høyteknologisk industripolitikk, og han ser for seg nye bedrifter og arbeidsplasser.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Les også:

Nytt superstål er like bra som titan, men langt billigere

Derfor er Tesla Model X så forsinket

Nazi-oppkalt gigantskip får nytt navn etter jødiske protester  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.