OFFSHORE

Hydro borer på Shtokman

Espen Leirset
3. juli 2006 - 08:09

ARKHANGELSK (Teknisk Ukeblad): – Dette er første gang en vestlig rigg flyttes fra Vesten til russisk side i Barentshavet, sier direktør Bengt Lie Hansen i Hydro Oil & Gas.

Hydro deltok også i den fjerde brønnen på Shtokman i 1991, men dette er første gangen et vestlig selskap kommer med en egen borerigg til regionen. Odfjell Drilling eier boreriggen.



Innsikt i Gazprom

De seks andre brønnene som har vært boret på Shtokman har vært ledet av Gazprom eller andre russiske selskaper, opplyser Bengt Lie Hansen.

– Denne boringen gir oss god innsikt og forståelse for hvordan Gazprom tenker og arbeider når de skal utvikle Shtokman, fortsetter Lie Hansen. Det kan være gull verdt når det russiske selskapet avgjør om Hydro blir ett av selskapene som slipper til i honningkrukka.

I dag er ikke Russland blant de største utenlandsmarkedene for Hydro eller Statoil, men begge selskapene har store forventninger til at Shtokman kan være døråpneren til å utvinne en rekke russiske gassfelt.



Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Ormen-analog

– Vi håper at deltagelse på Shtokman kan bidra til at Russland blir et viktigere produksjonsområde for oss, fortsetter Bengt Lie Hansen. Nå er han Hydros prosjektleder for Shtokmanfeltet, mens hans tidligere jobb var prosjektdirektør for Ormen Lange.

– Ormen Lange er en analog til Shtokman. Prosjektet har løst mange av de utfordringene vi står overfor på det russiske gassfeltet, hevder Lie Hansen overfor Teknisk Ukeblad. Ormen Lange er verdens største undervannsutbygging, mens Shtokman inneholder alene like mye gass som det i løpet av 45 år er funnet på norsk sokkel.



Spionasje

For et par uker siden advarte Bellonaleder Frederic Hauge mot at russisk oljeindustri kan bruke Shtokmanfeltet som en form for industrispionasje for å få tilgang til norsk teknologi. Hauge uttalte at russerne kan bruke teknologien på andre felt – uten at norske selskaper får ta del i verdiskapingen. Bengt Lie Hansen ønsker ikke å kommentere Bellonas utspill, men påpeker at Hydro har mange års erfaring fra Russland.

– Hydro har gjort forretninger i Russland i 50 år, og hatt eget kontor i Moskva siden 1988. Vi har også en eierandel på 40 prosent i Kariaga-feltet i nordvestlige Russland, påpeker Hydro-direktøren.

Heller ikke Statoils senior vice president Tor-Ivar Pedersen ønsker å kommentere Bellonas utspill overfor Teknisk Ukeblad.









Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.