Hybel i høyden

Studentsamskipnaden i Oslo tente på ideen da de fikk den fremlagt og engasjerte rådgivere til å finne ut om det teknisk lot seg gjøre å bygge om siloene til dette formålet. I følge prosjektleder Øistein Myhrvold i eiendomsavdelingen i Studentsamskipnaden var det god nok økonomi i prosjektet, uten at han vil opplyse om detaljene i kalkylen deres.

På kort tid

For Studentsamskipnaden var det også viktig at prosjektet kunne realiseres raskt, og at det har en meget bra og sentral beliggenhet. Reguleringsbestemmelsene i området tillot 8000 kvadratmeter ved ombygging. – Hadde vi revet, ville vi bare fått bygget 4000 kvadratmeter i færre etasjer, og vi ville brukt mye lenger tid. Slik sett er prosjektet økonomisk gunstig for oss, og vi ser jo allerede på responsen fra studentene at vi har truffet blink, sier Myhrvold.

A/S Anlegg har totalentreprisen på ombyggingen med en totalsum på 120 millioner kroner inklusive moms. I tillegg kommer tomtekostnader og utenomhusarbeider. Husbanken lånefinansierer bygget. Leiepisene er foreløpig ikke fastsatt, men i dag ligger studenthybelprisene i Oslo på mellom 2-3000 kr/mnd inklusive oppvarming. Leilighetene blir nok adskillig dyrere enn dette. Men så får de også nye moderne møbler, fantastisk utsikt og nærhet til vannhullene på populære Grünerløkka og grøntarealene på Kuba.

Utfordringer

Prosjektet har bydd på store tekniske utfordringer. Myhrvold trekker frem to forhold spesielt: – For det første måtte vi finne ut hva bygningen tålte av åpninger uten at konstruksjonen raste sammen. Det andre var å velge metode for å legge inn etasjeskillere på en ellers glatt sylinderformet vegg.

I tillegg skulle silocellene etterisoleres utvendig og alle rester etter gammel virksomhet skulle bort. Alle tekniske føringer måtte føres vertikalt i sjakter for hver leilighet i stedet for å følge etasjeskillerne horisontalt. Dette ble en kostbar løsning, men nødvendig for ikke å svekke konstruksjonen ytterligere med flere hull. Alle boenhetene får forvarmet tilluft gjennom to kanaler i yttervegg med en spesiallaget radiator foran. Avtrekk skjer gjennom vifter og lufteventiler. I fellesarealene på toppen er det balansert ventilasjonsanlegg.

Sandblåste hybler

Alle siloene ble sandblåst innvendig for å fjerne rester etter den gamle mølle-virksomheten, og cellene ble rengjort.

– Bare i de fire nederste etasjene måtte vi påføre overflatene spesialmidler for å hindre fukt og urenhenter i å lage problemer for beboerne. I tillegg males veggene med en transparent maling for å bevare den røffe betongstrukturen både i vegger og tak. Gulvene får vinylbelegg og badene flislegges. Nå skal det være mulig for astmatikere å bo her også, understreker prosjektlederen.

Silo er silo

Mens siloene tidligere hadde horisontal belastning av korn i de 21 siloene, får nå veggene en vertikal belastning. De eksisterende veggene er bæringen. I maskinrommet bygges en egen bærekonstruksjon opp inne i det gamle skallet. Etter at flere metoder var vurdert, valgte man å støpe helt tradisjonelle etasjeskillere nedenfra og oppover med vinkelfester i veggene. Den utvendige etterisoleringen er i gang, og utenpå dette legges et lag tynnpuss.

– Vi er jo tradisjonelt glad i mursteinsfasader, men dette var uaktuelt etter at byantikvaren hadde sagt sitt: Siloen skal fortsatt se ut som silo med glatte betongoverflater.

Fargen på siloen er ennå ikke bestemt, men Myhrvold sier det går i retning av en todelt jordfarge. Foran de innadslående franske balkongdørene blir det fargede glassfelt som fasadepynt. Samme glassfelt finner vi igjen i maskinhusets øvre og nedre del.

Midt i smørøyet

Statsbygg eier nabotomta på andre siden av Akerselva. Der skulle opprinnelig de tre R-ene (Riksutstillingene, Riksteatret og Rikskonsertene) flytte, men de ble aldri enige, og planene frafalt. Hva som skjer med tomta videre, blir ikke avgjort på en stund ennå.

I de gamle lokalene til Oslo Energi litt lenger opp flytter Arkitekthøgskolen inn 15. august i år. Enda litt lenger opp i den gamle Seilduksfabrikken skal kunsthøyskolene flytte inn. Bellona blir nærmeste nabo på samme side av elva og ved siden av dem igjen er området regulert til parkformål. Blir det gjennomført får studentene et kjempeflott område å bo i.