NYHETER_BYGG

Huset med det rare i

15. nov. 2001 - 17:22

Den som beveger seg inn i Telenors fremtidshus, som ligger rett ved siden av konsernets nye hovedkontor på Fornebu, vil få en forsmak på hvordan morgendagens hjem kan komme til å bli. Telenor FoU benytter huset til å demonstrere diverse avanserte teknologiløsninger som er mulige med dagens teknologi.

Huset er utstyrt med elektronisk nøkkel og identifikasjon. Alle husets elektroniske innretninger og styringer fjernstyres med en universell fjernkontroll, nemlig hver enkelt beboers lomme-PC eller PDA. Huset har diverse sikkerhetsfunksjoner som varsler brann, innbrudd eller vannlekkasje. Lys, varme og ventilasjon kontrolleres av noder i et eget nettverk tilknyttet en kontrollenhet med webserver. Dermed kan disse funksjonene kontrolleres fra hvor som helst via internett.

Multimedieinformasjon presenteres på storskjermer i alle rom. Huset er utstyrt med en svitsj med 16 inn- og utganger. Spesialkabler til diverse uttak i huset gjør at man kan sende programmer fra enhver programkilde til vilkårlige uttak.

Tverrfaglig preg

Men huset skal først og fremst være et fleksibelt laboratorium for utvikling av fremtidige IKT-løsninger for familie og bolig. Dette skal foregå i en tverrfaglig ånd. Utviklingen i hjemmet foregår i takt med utviklingen i samfunnet for øvrig og vil preges av forhold som fleksibelt arbeidsliv, mobilitet og individualisering.

– Vi vil derfor invitere inn samarbeidspartnere fra ulike bransjer, og vi vil benytte brukerrelatert forskning som basis for aktivitetene i Fremtidshuset, sier Berit Svendsen, konserndirektør for teknologi i Telenor og leder av FoU-virksomheten. I første fase er Husbanken, Bang&Olufsen og Intelli involvert. Sistnevnte er ledende innen Norden på systemer og nyttetjenester for intelligente bygg og hjem.

Mobil identifikasjon

De eksterne nettene i huset termineres i et hjemmenett som fungerer som brannvegg og utfører ruting mellom eksterne og interne nett. Huset har et kabelbasert 100 Mbit/s svitsjet Ethernet og et 11 Mbit/s trådløst lokalnett. I tillegg benyttes Bluetooth-teknologi for å realisere nye løsninger.

Blant annet benyttes Bluetooth til husets elektroniske nøkkel – eKey. Ved hjelp av en mobiltelefon med Bluetooth-modul blir brukeren identifisert av huset og får direkte tilgang, også til for eksempel uteboden.

Kode for tilgang til boden kan også sendes til en annen mobiltelefon via mobilnettet. Slik kan for eksempel en håndverker eller en vareleverandør også komme inn – en enkelt gang, på et bestemt tidspunkt hver uke, eller når det måtte være ønskelig.

Samme teknologi benyttes for å identifisere brukeren eller familiemedlemmet når de kommer inn i huset. Dersom noen har ringt og lagt igjen beskjed mens de har vært ute, vil meldingen umiddelbart avspilles som en videobeskjed på dertil hørende storskjerm ved inngangspartiet.

Én fjernkontroll

Det har etter hvert blitt mange fjernkontroller i et moderne hjem. Problemet er ofte å finne den du trenger i en gitt situasjon. I Fremtidshuset er det bare en universell fjernkontroll. Den er lagt inn på en lomme-PC, og kan kommunisere med alt fra persienner til videoskjermer over hele huset.

For å få dette til, er det utviklet et logisk nettverk som gjør en rekke enheter og ting i huset kommuniserende. Brukerflaten på lomme-PC-en endres og tilpasses de enheter brukeren velger å styre, eller det rommet som han eller hun befinner seg i.

Arbeid og fritid

I et kunnskapsdrevet arbeidsliv vil grensene mellom arbeid og fritid bli mer diffuse. Fremtidens kunnskapsarbeidere vil også kunne utføre lønnsarbeid hjemmefra. Dette vil gi fordeler som økt fleksibilitet i hverdagen, bedre tidsutnyttelse, mindre stress og økt livskvalitet.

En viktig utfordring blir å utnytte disse fordelene uten at det kommer i konflikt med behovet for avkopling og samvær med familie og venner. Telenor FoUs demonstrasjon retter søkelyset mot potensielle konfliktkilder og løsninger forbundet med hjemmebasert lønnsarbeid.

Ungdom i forkant

Unge mennesker er raske til å ta i bruk ny teknologi og bruker den gjerne på overraskende måter. Dette gjør dem til en spennende brukergruppe å studere. Telenor FoU har i flere år fulgt unge menneskers bruk av mobiltelefoner og internett. Demoene i ungdomsrommet bygger videre på dette arbeidet og gir eksempler på hvordan kommunikasjonsteknologi vil kunne inngå i de unges hverdagsliv i snarlig fremtid.

Huset på Fornebu viser også hvordan tradisjonelle brettspill slik vi kjenner dem i dag, kan videreutvikles med moderne teknologi. Deltakerne sitter som vanlig sammen rundt spillebrettet, men spørsmålene hentes fra nettet. De er lagt inn av en tjenesteleverandør og presenteres via bilde, lyd og tekst på en liten, bærbar terminal. Brukerne velger selv tema og roller. På denne måten vil man stadig kunne fornye spillet, og deltakerne vil ikke kunne få fortrinn ved at de husker spørsmål og svar fra sist de spilte.

Humøret avgjør

Telenor FoU benytter kroppsensorer og såkalt biofeedback-teknologi for å vise hvordan huset kan fornemme beboerens følelser og påvirkes av vedkommendes humør. Egne sensorer på kroppen knyttes til husets hjemmeserver via Bluetooth-teknologi.

Husets demo benytter videobilder som projiseres på et bord i stua og viser hvordan disse kan påvirkes gjennom biofeedback. Demoen er basert på et prosjekt som har som mål å utvikle teknologi som kan registrere og benytte emosjonelle sider ved kommunikasjon. Biofeedback-teknologi kan blant annet benyttes i medisinske anvendelser.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.