NYHETER_BYGG

Husbyggings-revolusjon

Veslemøy NestvoldVeslemøy NestvoldVeslemøy Nestvold
26. mars 2003 - 08:05

Etter å ha bygget eget hus med alle utfordringer og problemer det bringer med seg, fikk Frode Kjærvik ideen til et standardisert modulært byggesystem for boliger basert på aluminiumskonstruksjoner.

Målet har vært stor fleksibilitet, effektive løsninger, lave kvadratmeterkostnader, færrest mulig håndverkere på stedet og sterkt forenklet byggesaksbehandling i alle ledd.

Nå er første del av prosjektet patentsøkt; en flerfunksjonskjerne med bæresystem i aluminium bestående av kjøkken på den ene siden, et teknisk rom og bod imellom og baderom på den andre siden. Alt pakket sammen til å passe i en standardcontainer for frakt på lastebiler eller skip.

To moduler får plass i en container og lettveggselementer brukes som emballasje under frakt. Disse brukes i konstruksjonen når resten av interiøret skal sluttstilles.

Kort produksjonstid

Standardmodulen har en størrelse på 2,40x3,80 meter. Kjernemodulen med kjøkken og bad er 8,5 kvadratmeter ferdig oppført. Ifølge Kjærvik er målet å få til produksjon i Norge. I dag er minst fem ulike fagdisipliner innom et baderom for å følge dagens regler og krav.

Byggetiden varierer, men det er vanskelig å komme under to uker på et nytt bad. Kjærvik anslår byggingen av en hel modul med både kjøkken og bad til under 30 arbeidstimer. Det vil i såfall kunne revolusjonere byggetid og pris både når det gjelder rehabilitering, ombygging og nybygging av boliger.

Flerfunksjonskjernen får en kjøkkenbenk med alle nødvendige fasiliteter ferdig montert på en av veggene mot teknisk rom. På motsatt side av det tekniske rommet er en baderomsvegg ferdig med rørføringer etc.

Badegulvet er et "aluminiumstrau" som klappes sammen opp mot baderomsveggen under frakt og legges ned på gulvet igjen når kjernemodulene er satt på plass. Rundt dette bygges de tre resterende veggene både på kjøkken- og baderomssiden. Disse veggene kan enten bestå av ferdige elementvegger som tidligere er brukt som emballasje under frakt eller de kan bygges på stedet.

Hus i aluminium

Målet er å lage et helt hus bestående av standardmoduler. Arbeidet med patentsøknaden er godt i gang, men vil først være klar om et halvt år. Et forsøkshus prosjekteres i disse dager på Nesodden for å teste ut byggetekniske løsninger og selve konseptet.

- Vi har hovedsakelig valgt å satse på aluminium som materiale både fordi det er lett og svært fleksibelt å behandle, det er miljøvennlig og sterkt og gir rimelige løsninger. Husets arkitektur får et modernistisk formspråk med stram arkitektur i moderne materialer, sier Kjærvik.

Veggene i huset kan enten bestå av ferdige sandwichelementer levert på stedet eller bygges på stedet med ønsket kledning og nødvendig isolasjon.

Konseptet baserer seg på sandwichelementer både i tak, vegger og gulv. Når det gjelder sammenføyningsproblematikken, har de ikke kommet frem til endelig løsning. Det finnes forskjellige løsninger på markedet, men dette skal vurderes under byggingen av forsøkshuset.

Uten serieproduksjon anslår Kjærvik kvadratmeterprisen til 8000 kroner uten tomtekost og offentlige kostnader. Med serieproduksjon regner de med å komme under 5000 kroner.

Forenklet byggesak

Firmaet har også planer om å utnytte internett-mulighetene for design og uttegning av bolig, prisberegning samt standard byggesøknad.

- Husbygging behøver ikke være så tungvint og vanskelig som vi gjør det til i Norge i dag, mener Kjærvik, som tror han har funnet løsningen: Alt standardiseres og lages i moduler som kan kobles eller bygges sammen.

Det eneste kunden behøver er en tomt og vann/el/data-tilknytning. Resten ordnes via systemet eller montører som følger huset. I teorien kan huseieren bare koble seg fra vann, kloakk, strøm og andre kabeltilknytninger og ta med seg huset når han eller hun flytter.

Miljøvennlig

Ifølge Modular Prosjekt kan samfunnet spare store verdier på grunn av effektiv og rask prosjektering og reduksjon av livssykluskostnader. Et annet viktig poeng er produktivitetsforbedring ved hjelp av elementbygging og utnyttelse av resirkulerbare materialer i produksjonen.

Byggetiden for mindre boligenheter reduseres til under to uker og alle løsninger er fleksible og flyttbare. I tillegg reduseres transportbehovet kraftig på grunn av flatpakking.

Med seg på laget har Frode Kjærvik blant andre SND, Husbanken, Norsk Hydro, Campus Kjeller, Sintef og Forskningsrådet.

Målet er å starte markedsføringen av flerfunksjonskjernen på det nordiske markedet allerede første halvår. Det avhenger av produksjonspartnere og finansiering. Resten av byggesystemet forventes også å være klart for markedsføring i løpet av året.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.