KARRIERE

Høyre vil sikre vitensentrene

Leif Hamnes
28. okt. 2011 - 14:20
Vis mer

– Vi har foreslått å øke bevilgningene til vitensentre og Newtonrom med 10 mill kroner. Siden to vitensentre er blitt fullt utviklet i 2011, vil dette sikre alle sentrene bedre økonomiske rammebetingelser enn det regjeringens forslag til statsbudsjett legger opp til, sier Høyre-leder Erna Solberg til Teknisk Ukeblad.

Nordens beste vitensentre

Flere nybygg

De 8 regionale vitensentrene i Norge får i regjeringens 2012-budsjett det samme som i 2011: 22,6 millioner kroner pluss indeksregulering.

Erna Solbergpartileder Høyre
De 8 regionale vitensentrene i Norge får i regjeringens 2012-budsjett det samme som i 2011: 22,6 millioner kroner pluss indeksregulering. ALTERNATIVT BUDSJETT: Høyre-leder Erna Solberg vier vitensentrene ekstra oppmerksomhet i Høyres alternative statsbudsjett for 2012. Scanpix

Problemet er bare at to av sentrene (Inspiria i Sarpsborg og Nord-norsk vitensenter i Tromsø) er fullt utviklet med nybygg fra 2011.

Neste år står også «Vitenlabben» – det regionale senteret i Grenland – ferdig utbygd.

– Det blir flere vitensentre, noe som er utelukkende positivt. Da mener vi at staten må bidra i spleiselaget slik at vitensentrene sikres gode vilkår. Dette er helt nødvendig for at de skal kunne opprettholde et godt tilbud til elevene, sier Solberg, som vil legge fram forslaget på nettopp Inspiria i Sarpsborg i ettermiddag.

Les også: Her er Norges nyeste vitensenter

– Høyre mener det er viktig med tiltak som stimulerer elevenes læringslyst. Vitensentrene er en arena hvor mange elever oppdager hvordan realfag kan anvendes i praksis. Derfor er Høyre opptatt av å styrke vitensentrene, sier Erna Solberg.

Flere å dele på

Inspiria og de andre «nykomlingene» trenger sårt sine tilskudd.

Men for å få til det, må Forskningsrådets vitensenterutvalg, som fordeler driftsstøtten fra Kunnskapsdepartementet, kutte i støtten til de eksisterende sentrene slik budsjettet framstår i dag (se fakta).

Det rammer blant annet Vitensenteret i Trondheim (ViT), som fikk 3,5 millioner kroner i 2011, men som i 2012 regner med å avgi minst en halv million.

– Vi kommer ikke opp på det organisasjonsnivået vi trenger for at daglig ledelse kan konsentrere seg om det de burde gjøre, nemlig å skaffe penger, sponsorer og oppmerksomhet. Samtidig er ikke det ikke vi som blir hardest rammet, ikke minst fordi vi har luksusen av gratis lokaler fra Trondheim kommune, sier daglig leder Atle Kjærvik ved Vitensenteret Trondheim.

Splittende

Han nevner spesielt Inspiria, Vil Vite-senteret i Bergen samt det nye senteret i Tromsø, hvor bare sju ansatte vil måtte drive hele senteret.

– Det virker splittende, og samtidig irriterende at politikerne reiser rundt og klipper snorer uten å sørge for at det kommer driftsmidler etterpå, sier Kjærvik.

Sentralt i realfagssatsingen

For Erna Solberg er vitensentrene sentrale i ambisjonen om å styrke realfagene i Norge.

– For å vekke elevenes interesse for realfag er det nødvendig å ta i bruk et bredt spekter av virkemidler. Vitensentrene er et viktig tilskudd i dette arbeidet, sier Solberg.

Nordens beste vitensentre

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.