OLJE OG GASS

Holder tilbake 80 milliarder

INJISERING: I Alberta skal StatoilHydro utvinne den tyngste oljen ved hjelp av dampinjeksjon. Metoden kalles Steam-Assisted Gravity Drainage (SAGD).
INJISERING: I Alberta skal StatoilHydro utvinne den tyngste oljen ved hjelp av dampinjeksjon. Metoden kalles Steam-Assisted Gravity Drainage (SAGD). Bilde: StatoilHydro
Mona StrandeMona StrandeJournalist
30. mai 2008 - 08:14

Oppgraderingsanlegget som er utsatt skal bringe tungoljen fra Leismer-prosjektet i Canada til en høyere kvalitet.

Det skriver den kanadiske avisen Financial Post i et intervju med Robert Skinner, sjef for StatoilHydro i Canada.

Les også: Uklart om Leismer får CO2-fangst

Utsetter ikke prosjekt

StatoilHydro understreker imidlertid at det ikke innebærer utsettelse av selve oljesandprosjektet:

- I vinter har vi boret 150 brønner helt i henhold til planen. Leismer-prosjektet, som har en kapasitet på 20.000 fat per dag, skal startes opp i 2010 som planlagt. Det vi har sagt er at vi nå ser for oss at oppgraderingsanlegget ikke kommer før i 2016, mens vi tidligere har sagt 2014, sier informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad i StatoilHydro til DN Energi.

80 milliarder

Ifølge Financial Post står det i StatoilHydros byggesøknad til canadiske myndigheter at oppgraderingsanlegget skal koste 80 milliarder kroner.

Informasjonssjef Kjersti Morstøl i StatoilHydro vil ikke bekrefte om dette tallet stemmer.

- Vi har ikke gjort noen endelig investeringsbeslutning på oppgraderingsanlegget derfor har vi heller ikke gått ut med noe offisielt kostnadstall, sier hun til DN Energi .

Det er det samme som Robert Skinner sa til Teknisk Ukeblad for to måneder siden.

Endret klimalov

StatoilHydro begrunner utsettelsen med et presset underleverandørmarked og endrede rammevilkår.

- Det er en rekke internasjonale oljeselskaper som har skjøvet på sine oppstartstidspunkt i Canada fordi det har kommet en del ting som kan påvirke prosjektet. Det er kommet ny energilovgiving i USA i tillegg til ny klimalovgivning og skattelovgivning i Canada. Alle bruker lenger tid for å modne frem prosjektene sine, og både PetroCanada, Total og Imperial Oil har alle skjøvet på prosjektene sine, sier Kjersti Morstøl til DN Energi.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.