INJISERING: I Alberta skal StatoilHydro utvinne den tyngste oljen ved hjelp av dampinjeksjon. Metoden kalles Steam-Assisted Gravity Drainage (SAGD). (Bilde: StatoilHydro)

Holder tilbake 80 milliarder

  • Olje og gass

Oppgraderingsanlegget som er utsatt skal bringe tungoljen fra Leismer-prosjektet i Canada til en høyere kvalitet.

Det skriver den kanadiske avisen Financial Post i et intervju med Robert Skinner, sjef for StatoilHydro i Canada.

Les også: Uklart om Leismer får CO2-fangst

Utsetter ikke prosjekt

StatoilHydro understreker imidlertid at det ikke innebærer utsettelse av selve oljesandprosjektet:

- I vinter har vi boret 150 brønner helt i henhold til planen. Leismer-prosjektet, som har en kapasitet på 20.000 fat per dag, skal startes opp i 2010 som planlagt. Det vi har sagt er at vi nå ser for oss at oppgraderingsanlegget ikke kommer før i 2016, mens vi tidligere har sagt 2014, sier informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad i StatoilHydro til DN Energi.

80 milliarder

Ifølge Financial Post står det i StatoilHydros byggesøknad til canadiske myndigheter at oppgraderingsanlegget skal koste 80 milliarder kroner.

Informasjonssjef Kjersti Morstøl i StatoilHydro vil ikke bekrefte om dette tallet stemmer.

- Vi har ikke gjort noen endelig investeringsbeslutning på oppgraderingsanlegget derfor har vi heller ikke gått ut med noe offisielt kostnadstall, sier hun til DN Energi .

Det er det samme som Robert Skinner sa til Teknisk Ukeblad for to måneder siden.

Endret klimalov

StatoilHydro begrunner utsettelsen med et presset underleverandørmarked og endrede rammevilkår.

- Det er en rekke internasjonale oljeselskaper som har skjøvet på sine oppstartstidspunkt i Canada fordi det har kommet en del ting som kan påvirke prosjektet. Det er kommet ny energilovgiving i USA i tillegg til ny klimalovgivning og skattelovgivning i Canada. Alle bruker lenger tid for å modne frem prosjektene sine, og både PetroCanada, Total og Imperial Oil har alle skjøvet på prosjektene sine, sier Kjersti Morstøl til DN Energi.

TU arrangerer «TU Oil Summit 2016» den 24. november 2016.