IT

Hjemmekontor til alle

HER VAR DET NULL NEDETID: Bomben ved Regjeringskvartalet etterlot bygningene nærmest knust, men uten å skade sentral it-infrastruktur.
HER VAR DET NULL NEDETID: Bomben ved Regjeringskvartalet etterlot bygningene nærmest knust, men uten å skade sentral it-infrastruktur. Bilde: Svein-Wiiger Olsen
Leif Hamnes
11. aug. 2011 - 10:44

Mange av Regjeringskvartalets ansatte må vente lenge på å få kontorplassen tilbake.

Men it-systemene i det sønderknuste Regjeringskvartalet unnslapp 22. juli-terroren nærmest uten en skramme.

Tross den voldsomme sprengkraften i bilbomben, slapp dermed regjeringsapparatet tilleggsbelastningen av at it-baserte verktøy stoppet å fungere i den dramatiske tiden som fulgte.

– Alle data ser ut til å være intakt

Lokal «sky» på lukket nettverk

I de 13 departementene der Departementenes servicesenter (DSS) leverer alle it-tjenestene, er alt av systemer sentralisert over regjeringens serverpark.

Serverne var og er lokalisert inne på området, men er altså intakte.

Dermed har folk hele tiden kunnet arbeide på det lukkede nettverket innenfor regjeringskvartalets sikre sone, forteller fungerende avdelingsdirektør i IKT-avdelingen i DSS, Bjørn Strøm Aspen.

– Dem som har måttet flytte helt ut av området til andre deler av byen, har vært utfordringen. Vi har mangedoblet muligheten for fjernaksess på en sikker måte med Citrix-brikker i kombinasjon med tonivåautentisering, ikke helt ulikt nettbanken. Dette er teknologi fra en av de store og anerkjente aktørene på området, sier Aspen.

Hjemmekontor til alle

Og mer skal det bli, lover han.

– I løpet av neste uke skal vi kunne levere sikker fjernaksess til samtlige ansatte i regjeringskvartalet om det skulle bli nødvendig, sier Aspen.

– Er dette et midlertidig tiltak, eller anser dere sikkerheten som så god at ordningen kan fortsette også etter at folk har fått tilbake kontorplassene sine?

– Dette anser vi som en permanent investering, sier han.

Jobbet sammenhengende

Han forteller at teknikerne startet arbeidet med å kvalitetssikre regjeringsapparatets it-systemer bare minutter etter bomben gikk av 22. juli, både når det gjaldt kjøling, strøm og luft i serverrommene.

– Den sentrale it-infrastrukturen var oppe og gikk hele tiden. De ulike serverne tålte attentatet og ble ikke rammet. Også føringsveiene (nettverkslinjene, journ.anm.) tålte bomben, og vi har heller ikke registrert datatap av noe slag, sier Aspen.

Verken servere, lagringsenheter, nettverk eller sikkerhetssystemer har sviktet, forteller han.

– Det vanskeligste har egentlig vært å fysisk plassere alle teknikerne. Det har vi løst ved hjelp av turnus. Ellers har alle leverandører bidratt med stor servicevilje, og hele regjeringssystemet har samarbeidet på en forbilledlig måte for å løse de geografiske og tekniske utfordringene. Og ikke minst har flere av teknikerne jobbet sammenhengende siden 22. juli, kun avbrutt av nødvendig søvn, sier Aspen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Politiets systemer bør forbedres

Politiet sendte faks under redningsarbeidet

Nødnettet taklet presset

Hackere stjal informasjonen til 214.000

Google vil ikke sensurere ekstremisme

Advarer mot nettovervåking

Politiet samler inn elektroniske bevis mot Breivik

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.