ENERGI

Hitra-vind blir kraft

Knut StrømKnut StrømKnut Strøm
6. okt. 2004 - 07:59

Hitra: Stygt eller pent. Det kan diskuteres, men innbyggerne på Hitra har fått nye landemerker.

Det har vært liten lokal motstand mot Statkrafts byggeprosjekt som offisielt åpnes rundt midten av oktober.

- Vi er i rute, og anleggsarbeidet har gått uten problemer, forteller prosjektleder Morten Henriksen i Statkraft.

Andre store

Vindparken på Hitra er Statkrafts andre store vindkraftutbygging. For to år siden ble vindparken på naboøya Smøla satt i drift med 20 vindturbiner. Henriksen har også arbeidet med vindparken på Smøla.

- Der var det flatere og enklere å anlegge veier. Her på Hitra har det vært større utfordringer med leggingen av veiene slik at det ikke det ikke blir for store inngrep i naturen, sier han.

I alt er det anlagt 22 km nye veier. Inne i veiene ligger 22 kV kabler som fører kraften fra vindturbinene ned til en driftssentral ved foten av fjellet. Her sender en transformator kraften ut på en 10 km ny 66 kV kraftlinje inn mot stamnettet på Hitra.

Inne i tårnfoten til hver vindturbin står en transformator som transformerer generatorspenningen på 690 V til 22 kV.

Monteringen av vindturbinene har gått greitt, ifølge Henriksen. På grunn av mye vind gikk arbeidet noe tregt da det startet i juni. Fra midten av juli ble det bedre vindforhold og to skift greide å montere en vindturbin på én dag.

Tårn i to deler

Selve tårnet ble fraktet i to deler. Bunnseksjonen har en diameter på 4,2 meter nederst og veier 80 tonn. Toppseksjonen har en vekt på 60 tonn og en diameter oppe ved maskinhuset på 2,4 meter. Tårnet er forankret med ti 13 meter lange stag som er gyset fast i fjellet.

Maskinhuset veier 85 tonn. Nav og vinger ble montert etter at maskinhuset var heist på plass. Hver vinge veier 9 tonn og har en lengde på vel 41 meter. Ved vindhastigheter over 25 m/s stopper kraftproduksjonen for å unngå skader på maskindelene.

Turbinene er produsert av danske Bonus Energy AS som har hatt hovedkontrakten. Reinertsen anlegg har stått for blant annet bygging av veier. Bonus Energy skal ha ansvar for drift og vedlikehold de fem første årene. Da skal Statkraft selv overta ansvaret.

Skal leve i 20 år

Vindparken er konstruert for 20 års levetid. Henriksen mener at mye av girproblemer som har oppstått på vindturbiner nå er løst med bedre oljer, bedre overvåkning og totrinns filtrering. Det har ikke vært noen girproblemer med vindparken på Smøla så langt.

I forhold til Smøla er det også bedre tilstandsovervåkning. Det tas målinger over blant annet vibrasjoner og sammenholdning av målinger vil kunne avdekke problemer slik at havari kan unngås.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.